Idei de renovare a unui apartament

Intrebare: Renovez un apartament cu doua camere. Usile le-am luat culoarea nucului. Ce nuanta sa iau parhetul, tinand cont ca mobila in dormitor este merano + negru putin iar, in sufragerie stejar aurit (destul de inchis). Va multumesc!
Raspuns: As propune in sufragerie culori deschise dar naturale – fag, artar. Iar in dormitor ceva mai deschis, chiar spre alb – stejar albit finlandez sau ulm italian.

Intrebare: Doresc sa renovez un apartament cu doua camere, schimbat usi, parchet, zugravit doua culori. In dormitor mobila este merano+negru putin, draperia maro. In sufragerie mobila este culoarea stejarului inchis, canapeau crem inchis. Ce nuante sa aleg pentru  usi  si parchet? In sufragerie mi-ar place sa zugravesc un perete porocala mandarina, dar nu stiu cu ce sa combin. Peredeaua si covorul ce nuanta? Va multumesc!
Raspuns: In  dormitor  as alege culori solare, precum piersic si ocru. Usile si  parchetul  le-as vedea un stejar sbiancato… oricum culori deschise. Iar in  sufragerie  as alege un bej si bordo… si diverse desene florale la textile.

Intrebare: As dori sa renovez apartamentul unde locuiesc si am nevoie de ajutorul specialistului. Mentionez ca  apartamentul  este cu pereti de huma calciu si pe tavan niste figurine din ipsos impreuna cu o plinta cu model. Exista vre-o solutie sa dau calciu de pe pereti dar sa las tavanul in aceasi tema – clasic. Ce ar trebui sa fac la tavan ca sa-l modernizez si peretii din calciu sa dispara si sa-i fac simpli sau e mai bine cu tapet? Multumesc.
Raspuns: La tavan – nu va recomand sa interveniti, decat bineinteles cu o zugraveala simpla in alb. La pereti, daca doriti indepartarea calciului, fie se trege glet peste (numai in cazul in care calciul este foarte bine fixat) sau se desprinde de perete prin batere si  se trage un glet  fin. Iar apoi … da – va recomand – tapet, pentru a mai moderniza un pic si nu prea, prin alternarea florilor, dungilor si zone ample de uni.

Intrebare: Am cumparat un apartament cu 3 camere (cladire din ’78) si as dori sa incep amenajarea lui. Peretii din  bucatarie  si hol, pana la 1,5 m sunt vopsiti cu vopsea pe baza de ulei. Cum as putea indeparta aceasta vopsea si cum ar trebui sa ii tratez ulterior pentru  a placa cu faianta (la bucatarie)  si vopsire cu lavabil (holul)?Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Raspuns: Consider necesar sa inlocuiti totul… sa simtiti aerul de casa noua. Asa ca va recomand sa indepartati de peste tot gletul, iar in zonele unde doriti faianta lasati betonul liber. In rest, regletuiti fin si  zugraviti in lavabil  .

Intrebare: M-ar interesa cum as putea sa-mi amenajez un apartament de 60 metri patrati petru a putea fi primitor si cu culori deschise, daca am mobila alba si crem. Cum l-as putea zugravi sa fie primitor?
Raspuns: Pentru mine, intrebarea dvs. are multe raspunsuri… de la bejuri sidefate, verniluri, orangeuri, marouri… pana la turquoise. Nu eu aleg, tot dvs, in functie de preferinte si cantitatea de lumina pe care o primeste spatiul interior. Mai mult, poate alegeti o tema… de ce nu chiar una per fiecare camera… poate dormitorul devine unul marin, nu? Poate livingul devine unul solar in nuante de bej – bordo. Alegeti un stil sau o culoare si va indrum cu placere !

Intrebare: Suntem un cuplu de tineri casatoriti ce renoveaza un mic apartament. Avem un parchet cires-rosiatic si peretii albi. S-ar potrivi o  canapea  neagra cu perne crem si o mobila wenge cu alb, cu fetele lucioase, sau ar fi mai bine sa merg pe o mobila mata si canapea maro cu crem? Va multumesc frumos pentru raspuns!
Raspuns :
Eu cred in culorile deschise, am siguranta unei amenajari cu multa enegie pozitiva.  Nu prea mai sunt incantata nici de wenge, care creeaza o atmosfera impersonala ca de birou, mai ales in combinatie cu alb. Poate in combinatie cu portocaliu, olive (lucios)… Va recomand pentru pereti: culori deschise cu accente tot in culori calde, cu  tapet  in desen floral (drapaje idem) si mobila lucioasa bej.  Corpurile de iluminat  , dispunerea si forma lor, vor avea un rol foarte important in crearea unei atmosfere de casa. Pozitionati-le astfel incat sa aveti atat iluminare general-uzuala, cat si de ambianta si accent.  Alegeti tot timpul un fond si o dominanta, anume:  – fie peretii, pardoseala, drapajele si mobilierul sunt fondul, iar corpurile de iluminat sunt accente (prin forma si pozitie in camera)  – fie peretii, pardoseala si corpurile de iluminat (de data asta discrete atat prin forma, cat si dispunere) si accentul cade pe mobilier  Va alegeti !

arh. Madalina Radulescu
rmadalina@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*