In Romania Locuintele noi nu sunt accesibile populatiei cu venituri medii

Specialistii imobiliari sunt de parere ca in tara noastra locuintele noi nu sunt accesibile persoanelor cu veniturii medii, ele fiind disponibile doar pentru inchiriere. Chiar daca romanii sunt incurjati prin programul “Prima Casa” sa isi achizitioneze locuinte, plafonul maxim admis in acest program este de 70.000 de euro, pretul unui imobil nou depasind cu mult acest plafon, fapt pentru care cei ce doresc sa achizitoneze acest gent de imobile ar trebui asigura diferenta din alte surse, lucru foarte greu de facut pentru numeroase familii de romani. S-a observat ca cei ce isi achizitoneaza locuinte prin acest program sunt in general tineri cu varste de maxim 30 de ani care achizitoneza in general garsoniere sau maxim apartamente cu doua camere, de aceea capitala noaste este un oras greu accesibil cu o piata imobiliara aproape blocata.
Anul trecut in Varsovia, capitala Poloniei,  s-au vandut aproximativ 10.200 locuinte, in Budapesta, capitala Ungariei,  aproximati 3000 iar in Bucuresti 1500, fapt ce i-a determinat pe dezvoltatori sa scada constructia numarului de imobile noi cu aproximativ 3000. In conditiile acestui blocaj imobiliar, dezvoltatorii incearca sa gaseasca solutii pentru a exploata apartamentele ce nu se vand prin crearea unui parteneriat public-privat ce are in vedere inchirierea acestora.
Chiar si in aceste conditii de blocaj a pietei imobiliare romanii sunt europenii care detin cele mai multe proprietati. Conform unui studiu peste 95 % dintre romani detin in proprietate cel putin o locuinta, fiind urmati de slovaci care sunt proprietri de immobile in proportie de 89% si unguri 87%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *