Izolare casa din lemn

Izolatie Casa de Lemn

Intrebare: Am o cabana de lemn de 4,5 cm grosime, am izolat-o cu OSB 0,8 si polistiren 0,5, iar in interior vreau sa o plachez deoarece am instalatia electrica facuta cu copex metalic si se vede urat. Va rog sa-mi spuneti – sa pun vata de sticta si apoi rigips sau numai rigips?

Raspuns Cred ca stalpii sunt mai grosi de 4,5 cm, undeva pe la 10-12cm si atunci trebuie sa aduceti la grosime, mai mult, trebuie sa izolati si stalpii.
Intre stalpi trebuie sa izolati cu saltele termoizolante din vata minerala sau, pentru protectia la foc, vata de sticla e mai buna. Apoi sa inchideti peste stalpi cu o placare fie din gips-carton fie din lambriu (la interior). Peretele exterior trebuie sa aiba o grosime de aprox. 25cm ca sa reziste la viscol si ploaie si mai ales cu strat de aer ventilat pentu ca lemnul preia umiditatea si sa se usuce. Atentie totusi la tratarea anti-foc – folositi gips-carton rosu – si la tratarea antiseptica a lemnului.

Intrebare: Salut, mi-am construit o casa pe structura din lemn cu pereti din grinsi de 10 cm, placata exterior cu osb de 10 mm; intre pereti vata de 10 mm, dupa care inca un rand de osb de 10 mm peste vata si in final rigips. Intrebarea este: este suficient de placat pe exterior cu polistiren de 5 cm? Multumesc.
Raspuns Bun, sa inteleg ca ati adoptat un stil canadian (american) de constructie.
Nu inteleg de ce construiti singur in alt mod decat cel conventional (beton armat, caramida portanta) fara sa aveti un proiect executat de un arhitect si inginer structurist. Aceste detalii de executie v-ar fi fost predate de catre acesti specialisti si nu ati fi avut erori de acest tip.
Ce ati construit dvs. ca si perete exterior, este o alcatuire de perete interior. Peretii de exteriori au alcatuiri mai complexe si in dimensiuni mai mari.
Lemnul are avantajul termenului scurt de punere in opera, insa sa se tina cont de alte aspecte:

– se aprinde usor – astfel trebuie tratat anti-foc, iar instaltia electrica se va executa cu materiale greu combustibile specifice pentru pozare pe lemn;
– prinde carii – se trateaza anti-septic;
– se deformeaza de la variatiile de temperatura – se fac alcatuiri de pereti cu strat de aer ventilat;
– putrezeste – la contact cu betonul – se pozeaza mai intai un strat de hidroizolatie-carton asfaltat;
– rezoneaza fonic – planseele si peretii interiori trebuie izolati fonic – mai exact elementele structurale (stalpii, grinzile, popii de sarpanta) si tevile de instalatii (apa si canal).

Ati putea sa lasati la fata exterioara a peretelui un strat de aer de 40mm prin dispunerea unor sipci de care veti prinde apoi niste frize de cherestea (orizontale) pe care le veti baitui. Iar la interior (dupa ce veti desface osb-ul si gips-cartonul pe care deja le-ati montat) trebuie neaparat sa pozati o folie de polietilena 0.2mm direct pe vata minerala – prinsa pe stalpi, tocmai pentru a prevenii deformarile lemnului de structura ce intervin iarna de la variatia de temperatura interior exterior. Apoi remontati placile de osb ; pozitionati structura din profile de Al – treceti cu tuburi copex-metalic si faceti instalatia electrica (mare atentie ! – de aici survin toate incendiile in case de lemn) ca apoi sa inchideti la fata cu placi de gips carton anti foc (roz-rosu) pe care-l gletuiti la imbinare prin aplicare plasa de fibra de sticla. Sau, daca vreti, montati la fata interioara (macar in mansarda), lambriu insa mare atentie cu tratamentul anti-foc.

Nu uitati ca niciodata lemnul nu trebuie sa vina in contact cu betonul (acesta transpira iar lemnul putrezeste). In aceste zone de contact pozati un strat de carton bituminat.
Casa din lemn presupune atentie si masuri suplimentare in exploatare, anume la fiecare 4-5 ani se face un tratament anti-septic al elementelor structurale si refacere, unde e cazul, de tratament anti foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *