Izolare interioara a unui perete

izolare_pereteLocuiesc intr-un apartament dintr-un bloc facut pe cadre de beton, cu peretii exteriori din beton si cei interiori din BCA. Blocul va fi izolat in acesta vara la exterior cu polistiren de 10 cm. Una din camere are calciu si am incercat sa il dau jos de pe peretele exterior din beton (grosimea peretelui este de 30 cm), acest perete intentionez sa il izolez si pe interior cu polistiren de 3 cm si apoi sa il plachez cu rigips. Am incercat sa dau jos si calciul si de pe cadrul din beton corespunzator peretelui dar pe zone destul de mari se duce cu tot cu tencuiala, care se macina (grosimea cadrului+tencuiala 58 cm). Intentionez sa dau toata tencuiala jos si sa lipesc pe el rigips. As vrea sa stiu daca procedez bine si daca ar putea aparea puncte termice (si igrasie) pe acest cadru deoarece va fi izoalt doar pe exterior nu si pe interior.

Raspuns:

Ceea ce relatati dvs. – respectiv macinarea tencuielilor la peretii din beton – se intampla tocmai de la procesul de inghet-dezghet la care sunt supusi peretii exteriori. Solutia e izolarea! Insa izolarea in urma unor calcule de specialitate, de unde rezulta grosimea de polistiren, altfel, izolarea nu-si va tinge scopul, va fi insuficienta si betonul tot va ingheta si se va macina, mai ales la interior, din cauza vaporilor de apa din diferenta de temperatura exterior – interior (iarna).
Va recomand sa intrebati asociatia de proprietari a blocului daca exista un astfel de studiu, daca nu, sa-l comande.
La interior terebuie sa retencuiti zonele care cad la bataie mai dura cu ciocanul, iar apoi puteti sa montati profilele de aluminiu pentru  placarea cu gips-carton  .
Va recomand, daca tot faceti aceasta operatiune, sa refaceti si instalatia electrica (daca prezinta disfunctii) ce va veni in spatele placarii cu gips-carton.
Daca la exterior polistirenul se va aplica peste tot (si la intradosul de gol de ferestre – se va reduce putin din grosimea de polistiren – chiar daca ingroapa putin profilul de lemn sau pvc) si se va aplica adeziv pe toata suprafata placii de polistiren (in golurile ramase libere se va produce condens), nu se vor crea punti termice.

Izolarea pe interior va fi suplimentara si nu chiar necesara – repet – daca la exterior s-a calculat grosimea necesara de polistiren pentru o izolare corecta. Mai mult, peretii exteriori nu necesita decat la exterior izolare, nu si la interior. Dar oamenii practica ambele variante…

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *