Izolarea unui balcon care comunica cu sufrageria

izolatie_balconIntrebare:

Apelez si eu la sfaturile dvs – de curand am cumparat un apartament in care sufrageria include si balconul, balcon inchis cu geam termopan. Tamplaria este montata pe un cadru metalic. Parapetul balconului a fost izolat in interior cu polistiren extrudat si avea urme de mucegai. In  apartament  nu locuise nimeni de cel putin un an. Am dat jos izolatia cu gandul de a o reface. Imediat s-a racit vremea si a aparut condens pe acel cadru metalic astfel incat infiltratiile de la condens ajungeau chiar in  living  (in apartament sunt zugravi care lucreaza).
Am fost sfatuita sa izolez balconul in exterior si am reusit sa fac asta, insa zugravii spun ca in continuare ar fi condens, nu chiar abundent, dar este. Toti isi dau cu parerea. Se insista pe ideea ca trebuia lasat un spatiu intre tamplaria de  termopan  si cadru metalic, care ar fi trebuit umplut cu spuma. Daca asta ar fi solutia, tamplaria ar trebui modificata ceea ce-i imposibil. Daca se usuca in interior voi izola iar si prin interior. Care-i sfatul dvs.? Ce-ar trebui sa fac?

Raspuns:

Cred ca este vorba de o punte termica in zona de cadru metalic – o zona pe unde se face transferul termic dintre temperatura de la interior fata de cea exterioara si apare condens. Insa nu ar fi trebuit sa fie, e clar ca nu s-a ales nici dupa izolarea pe exterior o grosime de polistiren suficienta (pentru ca transferul termic prin beton e mai mare decat prin metal, acesta formand pelicula la fata incalzita).
Va trebui sa lasati aceasta operatie pe primavara. Zona trebuie sa fie perfect uscata. Nu vad alta solutie decat tot de a mai aplica inca un strat de polistiren expandat pe parapetul balconului.
Luati in calcul ca trebuie aplicat polistiren expandat si pe „burta” placii de beton armat a balconului (deci pe tavanul balconului vecinului de dedesubt). Practic trebuie capitonat tot ce are legatura cu exteriorul.
In interior nu vad alta solutie decat sa aplicati un grund de metal, mai multe straturi de mastic de bitum (smoala) aplicate cu pensula la cald (daca vreti sa fiti si mai sigura – mai aplicati un strat de carton asfaltat – tot la cald) pentru ca apoi sa veniti si pe interior cu vata de sticla intre montantii de  gips carton  si placati cu gips carton verde.
Spor la treaba !

arh. Madalina Radulescu
rmadalina@gmail.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*