Materiale ecologice si durabile

La construirea unei locuinte sunt necesare cantitati foarte mari de materiale. Pentru producerea si transportul acestora mediul inconjurator este afectat in mod negativ (consum mare de energie, defrişarea pădurilor, raspandirea de substante nocive). O solutie este utilizarea de materiale care sa să asigure o constructie durabilă cu consum redus de energie. In acest sens izolatia termica a constructiei devine necesitate. Izolarea cladirii are ca scop  reducerea consumului de energie, creerea unui mediu ideal pe timpul verii/iernii, impiedica dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor.
In categoria materialolor de constructii ecologice, intra materialele care se găsesc în natură în cantităţi foarte mari, sunt regenerabile şi durabile. Sunt de cea mai buna calitate, asigură longevitatea clădirii şi micşorează costurile de întreţinere. Materialele ecologice trebuie să fie puţin poluante, să nu conţină elemente chimice dăunătoare, iar procesul prin care sunt realizate să nu genereze cantităţi mari de deşeuri.
Cele mai indicate materiale de constructii sunt lemnul, canepa, celuloza, pluta, vata de lemn, lana de oaie, vata de sticla.
Lemnul ofera caldura iarna si racoare vara, este un bun izolator termic si fonic. Numeroase studii au demonstrat ca este un material stabil la miscarile telurice. Locuintele izolate cu lemn pesupune cheluieli energetice mai reduse fata de locuintele izolate cu materiale convetionale.
Canepa este un material care lasa peretii sa respire.  Sistemul de izolare cu fibre de canepa este des utilizat in cazul acoperisurilor, a peretilor si a pardoselilor si asigura transfer termic foarte bun. Are proprietatea de a regla umiditatea si de a crea un mediu sanatos in interiorul coluintei.
Celuloza  este produsa prin reciclarea hartiei si este un izolant foarte eficient. Este disponibila sub forma de panouri si este usor de utilizat.
Pluta se obtine prin uscarea si supunerea la presiune ridicate a cojii de stejar. Este des utilizata pentru placarea de pereţii exteriori şi interiori, încăperi neîncălzite, acoperişuri înclinate sau plate, pardoseli si tavane. Are propriatate de a acumula caldura. Este un material durabil si elastic.
Din lana de oaie se obtin straturi de patura, care prin consolidare mecanică se transformă într-o pătură termoizolanta de foarte buna calitate.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*