
Cabana de la munte este gata. Sau tocmai am reusit sa ne facem propria pensiune turistica. Sau vrem ca acasa sa aducem acel aer de prospetime al naturii si al traditiei. Cum gospodinele sunt atasate in mod direct de mobilierul de bucatarie, iata ca ne dorim sa avem aceste elemente in bucatarie. Asadar, vrem sa amenajam bucataria in stil rustic!
Ce elemente trebuie avute in vedere pentru a rezolva cu succes aceasta problema? Ce design trebuie sa aiba mobila de bucatarie ? Ce model de mobila vom alege? Iata cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem rand pe rand.
In primul rand, stilul rustic se caracterizeaza prin inglobarea elementelor traditionale si din natura. Astfel, modelele decorative vor contine elemente precum frunze, flori, copaci. Pe de alta parte, din punct de vedere abstract, vom regasi elemete geometrice simple, de baza: rombul, patratul, triunghiul, cercul. Asa dar stilul rustic este caracterizat de simplitate si naturalete. Din punct de vedere al materialelor folosite in realizarea unei mobile de bucatarie in stil rustic se vor folosi cu preponderenta lemnul de brad sau fag. Aceste materii prime simbolizeaza pastrarea traditiei mesterilor lemnari ai satului romanesc. Vor lipsi asa dar materialele noi precum PAL-ul sau MDF-ul. Sa luam pe rand corpurile unei mobile de bucatarie si sa vedem cum trebuie sa fie realizate pentru a se incadra in stilul rustic.
Pornim cu dulapul. In general, dulapul rustic este de inaltime medie. Jos are compartimente pentru oale si cratite. In zona mediana spre sus corpul are doua usi. Fiecare usa are geamuri cu baghete de lemn. In zona geamurilor se afla mai multe rafturi pe care se pot aseza farfurii, pahare, vesela.
Trecem la masa de bucatarie. Aceasta este in general realizata din lemn de brad. Blatul este format din mai multe „blani”. Ea se poate baitui si apoi vopsi cu lac transparent sau se poate vopsi direct cu vopsea la culoarea camerei. O alta varianta este sa lasam masa nevopsita. Ca fata de masa se folosesc stergare cu modele traditionale.
Scaunele de bucatarie sunt ca model taburete. Lemnul poate fi de brad sau fag. Inaltimea taburetelor este medie, potrivita pentru masa de bucatarie. Intre picioarele scaunului se pot pune lemne orizontale pentru rigidizare. De obicei, picioarele vor forma un trunchi de piramida pentru a creste stabilitatea in folosire.
Articolele electrocasnice vor completa cu nota de modernism stilul rustic imprimat. Vor fi elementul de noutate si progres alaturi de ideile rustice, transmise de-a lungul generatiilor. Insa, din gama de electrocasnice, se va potrivi linia „alba” fata de cea „lux”. Linia electrocasnicelor „albe” este mai potrivita cu o bucatarie in stil rustic. Electrocasnicele de inox din linia „lux” vor fi mai potrivite pentru bucatariile decorate in stil minimalist sau modernist.
Am dezbatut cateva aspecte de care vom tine cont atunci cand decoram o bucatarie in stil rustic. Vom pune accent pe natura si traditie, pe simplitate si utilitate. In urmatoarele episoade de amenajari interioare vom dezbate si alte stiluri si idei de design interior pentru mobila de bucatarie.