
Am ajuns la etapa mobilarii apartamentului. In acest set intra sufrageria , bucataria , holul , dormitoarele si mobilierul de baie . Sa zicem ca am depasit misiunea mobilarii bucatariei si am ajuns la dormitor. La prima vedere pare simplu: un pat, un dulap sau sifonier si cam atat. In principiu este asa. Dar daca vrem sa asezam si un birou cum este mai bine sa le pozitionam?
Ca la orice etapa de amenajare, design-ul are un rol esential. La design vom stabili dimensiunile, culorile, asezarea. Dar, inainte de toate este masurarea camerei. Cu o ruleta sau un metru de tamplarie masuram dormitorul si notam cotele pe hartie. Cu un creion desenam apoi schita acestuia. Vom pozitiona proportional intrarea usii si locul geamului. Sa pornim la drum!
Este important sa stim daca dormitorul va acomoda si un birou de lucru. De ce? Pentru ca in acest caz vom cauta sa il asezam langa geam iar lumina naturala sa vina din partea stanga pentru dreptaci si din partea dreapta pentru stangaci. Chiar daca astazi calculatorul a inlocuit din ce in ce scrisul de mana, nu trebuie sa neglijam aspectul luminii in raport cu mana cu care scriem. In spatele scaunului de birou este bine sa fie un zid sau un dulap. Este bine de asemenea ca scaunul sa nu se afle in linia directa dintre geam si usa. Ca modele, putem alege dintre birouri realizate din PAL si MDF sau lemn masiv.
Trecem la urmatoarea piesa de mobilier, patul. Ce pat alegem pentru dormitor ? a variante avem de ales intre paturi simple, duble sau etajate. Ce solutie adoptam depinde si de cerintele noastre. In cazul unui dormitor destinat unui tanar se poate merge pe varianta de pat simplu. Pentru cupluri vom alege bine inteles un pat dublu matrimonial. Iar daca locatarii sunt micuti se poate alege ca solutie patul supraetajat. Ca model constructiv, patul simplu si dublu pot fi cu cadru de lemn si saltea cu burete sau cu arcuri ( ortopedica sau nu ). Paturile suprapuse pot fi realizate din metal sau lemn masiv. Relativ la dimensiuni, fiecare camera va genera cerinte specifice. Ca asezare este bine sa fie lipite de un perete la capat sau pe o latura. Un aspect analizat este si acela daca patul are o lada pentru asternuturi. Se va dovedi extrem de utila.
Si in sfarsit, dulapul de haine. O optiune foarte buna pentru aceasta piesa de mobilier este aceea a dulapului cu inaltimea pana aproape de tavan. Exista mecanisme care permit asezarea a doua randuri de haine. Putem astfel sa separam hainele de vara de cele de iarna. Daca spatiul nu este foarte generos, usile pot fi glisante. Pe una din usi, sau chiar pe amandoua se pot aplica oglinzi. Ca adancime, un dulap are in general 65 de cm. De aceea la momentul design-ului vom stabili locul de amplasare, in general problema usii de la intrare care loveste dulapul fiind regasita in foarte multe cazuri.
Am analizat asa dar trei elemente luate in considerare atunci cand mobilam dormitorul : biroul de lucru, patul si sifonierul. In plus, trebuie analizate sursele de lumina, mobilierul utilitar precum dormeze sau masute de cafea si zugravelile interioare . Dar toate acestea intr-un episod urmator de amenajari interioare si mobilare a unui dormitor de tineret.