Mobila pentru dormit – Patul

pat dublu pe mijloc

Patul, indiferent de dimensiuni, tip sau forma, este piesa de mobilier centrala in dormitor. Atunci cand alegem patul pentru dormitor, cel mai important aspect de care trebuie sa tinem seama este gradul de elasticitate, care sa ne permita o pozitie cat mai comoda. Paturile foarte moi, in care corpul se afunda usor, nu sunt potrivite din punct de vedere fiziologic, insa nici paturile foarte rigide nu sunt prea odihnitoare. Salteaua trebuie sa aiba o grosime variind intre 15 si 18 cm si o elasticitate potrivita. Mai departe, ne propunem sa prezentam cateva tipuri de paturi pentru mobila de dormitor . 

In functie de camera pe care o amenajam, alegem un pat pentru o persoana, pat dublu sau doua paturi separate. Patul pentru o persoana are latimea cuprinsa intre 0, 75 m si 1,00 m, iar lungimea de 1,90 sau 2 m. Daca dorim sa amenajam un dormitor cu doua paturi de cate o persoana, atunci variantele de amplasare sunt: alaturata, asezate paralel la mica distanta unul de altul, perpendicular unul pe celalalt, unul in prelungirea celuilalt sau fiecare intr-un colt diferit al dormitorului. Exista si varianta de paturi suprapuse, potrivita mai ales pentru copii sau tineri, in camere mici. Accesul la patul de deasupra se face printr-o scarita ce poate fi amplasata fie in capul patului, fie in lateral.

Patul dublu este potrivit mai ales pentru dormitoarele matrimoniale si au latimea intre 1,30 m si 1,80 m, iar lungimea de 1,90 m sau 2,00 m. Este bine ca patul dublu sa poata fi accesibil pe ambele laturi, unde poate sa fie asezata cate o noptiera si o veioza sau aplica de perete. In amplasarea patului, avem grija sa tinem cont de cateva criterii. In primul rand, trebuie sa permitem deschiderea usilor sifonierului si ferestrei si accesul la alte piese de mobilier. Distanta fata de sifonier trebuie sa fie de minim latimea usii plus 20 cm. Fata de fereastra lasam o distanta de cel putin 60 cm. In plus, este indicat sa nu asezam patul pe un perete exteriior, insa daca suntem nevoiti sa facem acest lucru, atunci se va realiza un tampon izolator intre perete si pat.

Alte tipuri de paturi sunt cele pliante, rabatabile sau glisante, potrivite pentru dormitoarele mici. Aceste paturi se inglobeaza in dulapuri sau nise, putand fi stranse pe timpul zilei pentru a lasa mai mult spatiu in incapere. Structura patului poate fi din lemn sau metal ori fier forjat. In privinta designului, paturile moderne sunt joase, de tip japonez, cu saltele confortabile si prevazute cu o lada de depozitare dedesubt. Paturile clasice sunt sprijinite pe picioare, iar capetele patului au un rol decorativ, cu incrustatii din lemn sau fier forjat.

Decoratiunile pentru pat se asorteaza in functie de designul interior al dormitorului. Putem alege materiale precum matasea, catifeaua, panza sau cuverturi traditionale, tesute manual, pentru un design rustic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *