Mobilarea sufrageriei cu biblioteca

Mobilarea sufrageriei cu biblioteca De fiecare data cand avem de mobilat o camera ne intrebam care sunt criteriile cele mai potrivite pentru a aseza mobila. Trebuie sa stim de unde vine lumina – ferestre, corpuri de iluminat, ce stil de decorare alegem si dimesniunile cele mai potrivite. Toate acestea, imbinate armonios ne vor conduce la un rezultat multumitor.

Dupa cum bine stim, primul lucru esential inainte de a mobila sufrageria este sa masuram dimensiunile acesteia. In general, sufrageriile sunt realizate mai mari si incapatoare. Daca in blocurile anilor 80 ele se incadreaza in zona de 12-20 mp, in casele noi sau in blocurile noi ele pot ajunge la 24 – 30 mp. Asa dar, spatiu este. Ramane sa vedem cu ce elemente de mobila o vom umple si cat va ramane dupa aceea.

Primul lucru la care ne gandim este biblioteca. Mai mica sau mai mare, ea este o necesitate. Fie ca in ea tinem opere filosofice sau manuale de masini, avem nevoie de ea. Ce optiuni avem? Ca functionalitate, biblioteca trebuie sa fie in primul rand incapatoare. Ca materiale ele pot fi facute din PAL si MDF, lemn masiv sau elemente metalice in combinatie cu lemn. Inaltimea unui raft poate varia intre 30 si 50 cm. Asta depinzand de inaltimeea cartilor „cazate” in biblioteca. Din punct de vedere al rafturilor, ele pot avea usi sau geamuri. Sau pot avea deschidere completa. Fiecare din aceste modele va imprima un anumit stil incaperii. Daca rafturile au usi, se imprima ideea unei sufragerii discrete in care fiecare lucru este la locul lui. Daca rafturile au geamuri, se imprima ideea unei transparente si deschideri dar cu pastrarea dreptului de a alege. Daca rafturile sunt deschise se imprima ideea unei camere de lucru in care cartile sunt folosite frecvent.

Ca materiale de finisare, suprafetele bibliotecii pot fi furniruite sau melaminate. Cum este mai bine? Nu exista un raspuns unic. PAL-ul furniruit are spect de lemn natural. Se baituieste si se lacuieste. Insa trebuie sa avem o grija sporita in intretinerea lui. Pe de alta parte, melamina poate imbraca o varietate de culori. De la aspectul natural al lemnului pana la culori simple precum rosu, verde, galben, maro. Canturile pentru PAL si MDF se pot realiza pe tehnologia clasica de melamina sau ABS. In cazul MDF-ului canturile pot fi rotunjite si apoi melaminate. Aceasta tehnica a suprafetelor rotunde nu se poate aplica la PAL. Daca mobila este din lemn masiv, acesta la randul lui poate fi furniruit sau nu. Aceasta ultima alegere va da diferenta intre stilul clasic si cel rustic. Lemnul nefinisat este intotdeuna simbolul mobilei rustice.

Cat de inalta este biblioteca de sufragerie? Daca ne gandim la inaltimea de 2.6m a unei camere obisnuite, vom avea spatiu suficient pentru carti. In cazul in care vrem sa accesam o carte de la ultimul raft, ne trebuie un scaun sau o scara. Daca avem spatiu suficient, putem opta pentru biblioteci de inaltime sub 2m, nefiind in general necesara scara sau scaunul.

Am dezbatut cateva aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand alegem o biblioteca pentru sufragerie. Materialul din care este facuta, culoarea, inaltimea, modelul rafturilor. Alte aspecte ale mobilarii unei sufragerii in episoadele urmatoare de amenajari si mobilare a interioarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *