Modele de usi de interior

De fiecare data cand intram intr-o camera ni se pare firesc sa deschidem usa usor si sa pasim voiosi inauntru. Dar uneori nu reusim intocmai. Usa se deschide mai greu, scartaie sau este prea ingusta. Cum alegem o usa de interior este subiectul pe care il vom analiza mai departe.

In primul rand, daca vrem sa inlocuim o usa existenta trebuie sa o demontam mai intai pe aceasta. In principiu lucrul este destul de simplu. Se scoate usa veche din balamale. Apoi cu un levier sau o dalta mai solida se trag laturile si pragurile tocului. Dupa scoaterea usii vechi se curata resturile de gips sau tencuiala, spuma poliuretanica veche sau silicon vechi. Daca avem casa la rosu intrarea in camera este gata pregatita.

Cum alegem modelul de usa potrivita? Ca in toate lucrarile de amenajari interioare exista o etapa de design a solutiei.In functie de latimea intrarii vom stabili tipul de usa: simpla sau dubla. Usa simpla este formata dintr-un singur panou. Usa dubla este formata din doua bucati care se pot deschide in lateral sau pot fi prinse una de alta cu deschidere intr-o singura latura. Usile simple au de obicei latimi intre 70 si 100 cm. Daca depasim aceasta masura orientativa trebuie sa ne gandim la usile duble.

Un alt aspect ce trebuie analizat este materialul din care ne dorim sa fie usile de interior . Optiunile sunt multiple: lemn furniruit, PAL si MDF, tamplarie PVC cu geam termopan , usi glisante de PVC, usi de sticla. Ce avantaje are fiecare solutie?

Usa de lemn este varianta clasica. Furnirul este un material traditional folosit in industria mobilei si de catre tamplari. Este un material ecologic si regenerabil. Usa de PAL si MDF a castigat tot mai multa popularitate. De ce? Preturile scazute la aceste doua materiale de constructii au condus la raspandirea larga a acestei solutii. Pe de alta parte, stratul de hartie melaminata impregnata pe suprafata de PAL sau MDF a condus la realizarea unor modele deosebite ca aspect si design. Usa realizata pe baza tamplariei PVC sau Aluminiu cu geam termopan este o varianta buna. Se poate folosi cu succes la bai , acolo unde se comporta excelent din punct de vedere al rezistentei la umiditate fata de variantele pe baza de masa lemnoasa. Usile glisante de PVC se pot folosi in spatii utilitare. Ele sunt practice si se preteaza acolo unde aspectul trece pe planul secund. Si in final, o varianta de lux, usa de sticla – cristal. Este o realizare de exceptie care sigur va aduce cuvinte de admiratie.

Am analizat cateva criterii de alegere a unei usi de interior: locul unde o vom amplasa, tipul – simpla/dubla, materialul din care este realizata. Criterii precum culoarea, inaltimea si modul de deschidere sunt de asemnea importante in alegerea unui model. Insa toate acestea, ca si montarea usilor de interior , le vom discuta intr-un episod urmator de amenajari si decoratiuni cu usi de interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *