Parchetul zebrano – un model din ce in ce mai cautat

parchet-zebranoParchet Zebrano
Un nou cuvant a intrat in ultima vreme in vocabularul designerilor de interior: zebrano. Putem avea gresie de bucatarie, parchet sau mobila zebrano. Dar la ce se refera? De indata ce vedem cateva imagini de  amenajari interioare  zebrano intelegem: are legatura cu… zebra. Lasand gluma la o parte, zebrano, sau zebrawood in engleza, este denumirea populara a unui copac ce are o denumire stiintifica mai putin populara: Microberlinia Brazzavillensis. Preferam zebrano.
Lemnul provenind de la aceasta specie de copaci isi are originea in Africa si are acest model „cu dungi” de culori contrastante, precum o zebra. Nuantele variaza de la galben pana la maro, iar liniile neregulate sunt dispuse in paralel. In stare naturala, lemnul este masiv si dur, cu o textura destul de aspra. Se foloseste pentru  parchet ,dusumele, mobila si diverse  decoratiuni interioare  .

Cu toate acestea, lemnul de zebrano este considerat ca fiind o specie pe cale de disparitie, mai ales datorita defrisarilor masive care au avut loc in ultima vreme. De aceea, unii designeri recomanda modelul „ecologic”, adica parchetul laminat in locul celui din lemn masiv. In orice caz, modelul in sine a devenit foarte cautat si a fost reprodus chiar si pe placile ceramice de  gresie si faianta, pentru un  design interior  exotic si original.
Parchetul cu model zebrano se gaseste comercializat in nuante diferite, de la galben si bej deschis pana la maro inchis. Specificul modelului este, asa cum am mai spus, alternanta celor doua culori dispuse paralel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *