Pastrarea uneltelor portabile folosite in constructii

Pastrarea in siguranta a uneltelor, este foarte importanta. Daca ustensilele utilizate in lucrarile de constructie sunt bine intretinute, se vor evita avariile si uzura precoce. Spatiul de depozitare poate fi locul de munca, un mijloc de transport amenajat sau un depozit. Pastrarea se face preventiv, pentru a menține un element în stare de funcționare (este un proces programat ) sau pastrare corectiva si consta in repararea unui obiect pentu a-l mentine in stare de functionare.

Procesul de pastrare si intretinere a uneltelor intra in atributiile tuturor lucratorilor, indiferent de sectorul de activitate. Uneltele sunt de mai multe tipuri, portabile fara motor, portabile cu motor, si trebuie pastrate corespunzator pentru a asigura o durata de viata cat mai mare. In constructii ustensilele ce au suferit deteriorari pot vatama persoanele care le intrebuinteaza ( pot provoca arsuri, vatamari corporale, pierderea auzului s.a).

In procesul zilnic de pastrare a ustensilelor trebuie efectuate inspectii vizuale, pentru a se detecta eventuale deterioarari ( scurgeri de ulei, fisuri, alterari ale cablurilor de alimentare etc) si reglaje mecanice. Printre regulile de baza ce trebuie urmate in efectuarea inspectiei zilnice se numara: verificarea dispozitivelor de siguranta, verificarea pietrelor si a lamelor de polizor, verificarea cablurilor electrice, pastrarea uneltelor curate, inlocuirea elementelor deteriorate sau uzate, repararea sau inlocuirea cablurilor de alimentare, asigurarti depozitarea in conformitate cu specificatiile producatorilor, verificarea pieselor rotative in ceea ce priveste echilibu.

Inafara de inspectiile zilnice, uneltele folosite in constructie trebuie sa treaca printr-un program de mententanta care sa integreze aspectele de securitate, evidenta si inspectie periodica. Astfel uneltele portabile trebuie verificate: inainte deprima utilizare, dupa lucrari de intretinere si inlocuire a pieselor, la intervale regulate. Perioada de inspectie difera in functie de tipul uneltei.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*