Pavajele verzi

Pavajele verzi reprezinta o noutate si sunt tot mai des utilizate in constructia mediului ambiant al cladirilor verzi. Acestea sunt  permeabile, poroase si au proprietatea de a lasa apa de ploaie sa patrunda din nou in pamant. Numeroase tipuri de pavaje verzi sunt confectionate din materiale reciclabile.
Pavajele de obicei sunt de culoare gri sau bej.  Exista firme care  au dezvoltat pavele ce suporta gazon. Acesta reprezinta o alternativa ecologica pentru trotuare, aleii sau chiar parcari.  Sunt prietenoase cu mediul si suprafetele peste care sunt montate. Inainte de montare este turnat un strat de balast care are rolul de a filtra apa absorbita eliminand poluantii.
Pe piata de constructii din Romania se folosesc trei tipuri de pavele: traditionale din asfalt sau beton, sunt un amestec standard, cu exceptia particulelor fine ce sunt scoase pentru a deveni mai poroase; din plastic au forme hexagonale, dupa instalate vegetatia creste printre gauri; din beton, sunt de fapt blocuri din beton cu spatii intre ele. Aceste spatii permit o buna scurgere pentru apa.
Prin montarea pavelelor permeabile  in sisteme ample, se elimina necesitatea santurilor si a canalizarilor. Datorita metodei de montare, ce permite patrunderea apei in pamant, nu vor exista balti si inundare. Pavelele verzi au numeroase aplicatii: drumuri de acces de urgenta, parcuri publice, spatii de parcare, alei de bicicleta sau alei pietonale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *