Plan Apartament – Design – Mobilier

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Intrebare:
Am un apartament cu 4 camere decomandat, suprafata putin peste 90 mp. Problema este ca bucataria este cam ingusta si as vrea sa renunt la dormitorul mic adiacent bucatariei, pentru a crea mai mult spatiu pentru o canapea (sau coltar) si un eventual bar. Pe peretele ce desparte bucataria de dormitor sunt in prezent chiuveta, aragazul si corpurile inferioare. Este posibil ca acest perete sa fie daramat, iar utilitatile bucatariei sa treaca pe celalalt perete, respectiv cel al actualului dormitor? Se pot muta instalatiile de apa, scurgere, gaz pe acel perete? Mentionez ca bucataria este situata intre sufragerie si dormitorul mic, dupa care urmeaza alt dormitor ceva mai mare.

Raspuns:
Mare atentie cu astfel de idei!  E posibil sa fie chiar de rezistenta – nu mi-ati spus nimic de grosimea lui. Nu va ganditi mai departe, e posibil sa primiti plangere penala, legea s-a schimbat, iar Politia in constructii poate veni in control!
Incepeti cu inceputul! Va recomand sa mergeti la primaria de sector, unde sa solicitati certificat de urbanism pentru desfacerea acelui perete cu mutarea instalatiilor si astfel marirea suprafetei utile a bucatariei.
 Va rog sa ma contactati telefonic pentru mai multe detalii.

Intrebare:

Am si eu nevoie de parerea unui specialist in domeniul designului interior pentru amenajarea apartamentului. Apartamentul are peretii albi, podeaua din lemn de nuc (amestec de nuante intre crem si nuc) si am un coltar crem. Intrebarea mea este ce nuanta de mobila se potriveste si cam ce fel de  mobila de dormitor  .
Raspuns:
In cazul apartamentului dvs., as vedea totul in culori naturale, materiale naturale, ca un centru spa prin Caraibe… insa depinde mult si de insorire. Puteti incerca si texturi naturale: impletituri, diverse obiecte de  decoratiuni interioare  cum ar fi paravane,  corpuri de iluminat  din nuca de cocos, carpete din bambus,  covoare  cu fir mare, asa incat accentele sa cada pe accesorii. In acest caz, veti lasa peretii albi, cel mult o culoare ocru pal, iar mobila tot in culori naturale sau prin contrast puternic: negru abanos cu accente verzi, astfel incat sa ne duca cu gandul tot la natura.
Se poate interveni chiar cu un  tapet  floral sau, si mai de efect, cu o placare cu piatra naturala bej pe peretele din directia frontala fata de intrare. Totul e o poveste, un traseu imaginar, acela pe care-l doriti, dar trebuie atent distribuite accentele si volumele pentru a crea un echilibru.
As recomanda coltarul sa fie orientat spre living, lasand zona de servit masa libera dinspre bucatarie, pentru o masa ampla, iar usa de baie sa fie mutata in hol. Acesta ar trebui separat in doua: un hol de acces si un altul de acces la dormitor si respectiv baie. Separarea se poate face printr-un  mobilier de hol  care sa preia hainele la intrare in apartament.
Pentru o consultatie in detaliu, nu ezitati sa ma contactati la numarul de telefon afisat pe site.

Intrebare:
Am achizitionat de curand un apartament cu doua camere nedecomandat la ultimul etaj. Pentru a putea face bucataria unita cu sufrageria despartita printr-un bar, trebuie sa inverses doua incaperi si anume:  bucataria  cu  baia  . In ce masura se poate face lucrul asta? Pot muta toaleta si chiuveta din baie in bucatarie astfel incat in baie sa fac bucatarie?

Raspuns:
Intrebarea dvs. se adreseaza mai degraba unui instalator. Totusi, nu recomand… eu cel mult va sugerez sa inversati functiunea camerelor. Ce daca din folosinta apartamentului de bloc sufrageria nu mai e sufragerie…? Poate sa devina un  dormitor  spatios, cu un dressing mare, cu un birou si spatiu de lectura, iar dormitorul actual sa devina camera de zi unita cu bucataria. Nu-mi dau seama de spatiile de trecere. Oricum, pentru mai multe informatii legate de inversare de functiuni ar trebui sa ne trimiteti schite sau desenul  apartamentului  , insa la bloc  instalatiile  sunt in sistem liniar vertical si daca nu stati la ultimul nivel nu stiu cum e confortul acustic si de ce nu, cu confortul psihologic… mai ganditi-va!

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *