Pot placa direct cu rigips peretii care au calcio-vecchio?

montarea-rigipsuluiIntrebare:

Locuiesc intr-o casa care are peretii zugraviti in calcio-vecchio. Grosimea tencuielii (cu tot cu zugraveala) este de aproximativ 5 cm, si este friabila. Pot placa cu rigips peretii fara sa indepartez tencuiala?
Planul pe care mi l-am facut include urmatoarele:
Lipirea placilor de rigips direct pe tencuiala/ zugraveala, cu benzi paralele de adeziv. Apoi, pentru a limita alunecarea placilor de ghips-carton, m-am gandit sa folosesc dibluri pentru polistiren de 10 cm (au o floare prin care se introduce o tija de plastic) care pot fi ingropate in placa, si a caror lungime trece de tencuiala si ajunge in caramida. Pare sa fie o solutie viabila? Totodata, dupa montare, gletuirea se face pe toata suprafata placii sau doar la imbinari, unde placa este subtiata?

Raspuns:

Sfatul meu este sa desfaceti toata tencuiala existenta, daca tot este asa de sfaramicioasa. Nu e cazul sa imbacsiti peretii. Dati jos tencuiala, tot ce cade la o ciocanire dura sau cu spaclul si retencuiti ca apoi sa regletuiti si sa aveti un interior curat, igienizat; nu tot aplicari peste aplicari. Nu e cazul! Ce va ganditi dvs. nu cred ca e chiar recomandat din punct de vedere structural, nu degeaba placile de  gips-carton  se monteaza pe profile de Al. tocmai ca suruburile – conexpand nu tin, placile sunt subtiri, insa au o foarte mare greutate pe mp si au tendinta sa se desprinda de pe perete spre interiorul camerei. Nu riscati!
Orice lucrare de  renovare  nu trebuie sa incarce structura casei mai mult decat initial sau foarte putin peste. Chiar daca a renova pare un subiect facil, se pot face grave erori atat structural – incarcare mare peste limita – cat si igienic. Daca tencuiala se macina, inseamna ca materilalul este deteriorat din punct de vedere chimic. Si, mai mult, sa stiti ca rolul acestor straturi nu e numai de  a zugravi  frumos interiorul, nu numai pentru o intretinere la 3-4 ani, ci si ( foarte important) pentru a proteja la foc structura de rezistenta si anume  gletul  permite ardere 15 min., timp suficient pentru a interveni.
Nu faceti improvizatii experimentale in casa proprie!

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *