Proiecte pentru case si anexe

Proiecte Case si Anexe

Intrebare: Am o intrebare va rog. Daca am un lot de 500 m2 si cu procentul de ocupare al terenului de 40 %, atunci inseamna ca pot construi o casa de maxim 200 m2 (amprenta la sol, adica doar parterul, fara a se lua in considerare etajul 1), este adevarat? Daca casa e in asa numita zona rezidentiala, atunci pot deschide un mic magazinas alimentar in garajul casei? Ce avize am nevoie pt asta? De asemenea, alta intrebare este, cand se calculeaza amprenta la sol, se include garaj, sau terase deschise, sau vreun balcon care atarna peste parter, in afara, ori se include doar marimea suprafetei locuite, inchisa de pereti? As fi vrut ca aceasta casa sa aiba ceva terase si balcoane, dar daca si acestea intra in cei 200 m2 (ca sa nu mai mentionez garajul, care ia mult spatiu), atunci imi taie din spatiul locuibil (camere, sufragerie, baie, etc) si va trebui sa fac camerele mai mici, si sufrageria, si bucataria, ca sa ma pot incadra in cei 200 m2? Multumesc anticipat pt raspuns.

Raspuns 1. P.O.T-ul se refera doar la amprenta la sol – Suprafata Construita pe sol (fara etaj – parterul si etajele = Suprafata Desfasurata – se incadreaza la calcularea C.U.T.-ului) – in cazul dvs, 200mp reprezinta 40% din 500mp. Atentie totusi si la edificabil – anume ce retrageri va sunt impuse fata de proprietatile vecine si in functie de forma lotului si aceste impuneri de la Primarie (nu mai zic daca e nevoie de o largire de strada si vi se cere cedare teren pentru utilitate publica), astfel veti calcula zona si suprafata maxima edificabila pentru viitoarea constructie.
2. Da, se poate un mic magazin – servicii conexe locuirii, – va recomand sa cereti un Certificat de Urbanism din Primarie (prin care vi se vor cere cel putin avizele de la Enel, Mediu, Directia de sanatate, Distrigaz… si lista poate continua in functie de unde sunteti amplasati cu casa -zona rurala sau urbana – zona protejata… etc)
3. Daca garajul este cuprins in constructie – ca o camera – da, se ia in calcul, daca este ca si o anexa, atunci se cere prin CU, Construire Locuinta Unifamiliala cu racorduri la Utilitati, Garaj, Anexe si Imprejmuire…. astfel garajul si restul nu intra in calculul POT-ului. Atentie insa la suprafata zonelor ocupate de acestea + de alei si platforme betonate – deoarece trebuie sa pastrati zona de spatii verzi… min. 30% si 2 pomi la fiecare 100mp.
Deci, suprafata unei case pe un lot nu se calculeaza doar din prisma POT-ului…
4. Terasele si balcoanele acoperite de la parter – se includ in Suprafata construita – deci in POT. Tot ceea ce nu este acoperit nu intra in Sc. Iar balcoanele de la etaj pot fi scoase in consola max. astfel incat proiectia lor sa fie pe linia de retragere impusa fata de limita de proprietate. Astfel va retrage si mai mult la parter.
Pentru o familie (as putea zice chiar 2 cu intrari separate) suprafata de max 200mp la sol e mai mult decat suficienta! Trebuie sa va ganditi si la consumul energetic… intr-o lume in care casele pasive castiga teren.
Dar poate aveti in vedere si sisteme alternative de energie….

Sper ca va ajuta raspunsul meu….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *