Putere Calorifere Fonta si Otel

Intrebare:
Locuiesc intr-un bloc construit prin anul 1961, dotat cu calorifere din fonta. Incalzirea este facuta in sistem RADET
h = 500 cm
H = cca 600 cm
b = 150 cm
Vreau sa le inlocuiesc cu calorifere din otel si as dori sa stiu care este puterea pe element al acestui radiator. Sau in ce STAS se incadreaza.

Raspuns:
In general, un element al unui radiator de fonta avea 100 W.
Dar oricum, indiferent de ce putere avea cel vechi, mai bine ar fi sa se calculeze puterea necesara reala. Iar o formula de calcul practica este ca la 1 mp de camera sa instaleze 0.12 – 0.13 ml de calorifer de otel. Astfel, la o camera de 12 mp rezulta un calorifer de otel de 1.56 m ~ 1.60 m).

Formula a rezultat din mai multe masuratori practice ale temperaturilor in diverse camere avand dimensiuni diferite de calorifere. Ca regula generala, este mai bine sa montam un calorifer mai mare decat cel care ar rezulta teoretic, deoarece este mai usor sa inchidem robinetul daca este prea cald, daca ni se pare frig nu il putem da mai mult de maxim. Senzatia de cald sau frig este subiectiva si de aceea va sfatuim sa luati calorifere mai mari ca sa aveti de unde da mai incet.

Un alt mod de a aprecia practic puterea necesara de incalzire ar fi sa ne imaginam incalzirea unei camere doar cu un calorifer electric de 1000 de W. Astfel, putem sa ne dam seama mai clar daca puterea calculata a celor de otel va fi suficienta sau nu.

Oricum, puterea caloriferelor de otel este calculata avand un agent termic de intrare cu o temperatura ridicata. De multe ori coloana nu functioneaza bine, ori din alte motive apa nu vine chiar asa calda. Deci va recomandam sa luati  calorifere  daca se poate cel putin cat lungimea geamului iar ca putere sa depaseasca formula enuntata mai devreme.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *