Racordarea corpurilor de iluminat

O ultima operatiune pentu finalizarea executarii instalatiei electrice o constituie montarea si racordarea corpurilor de iluminat la reteaua de electricitate. Corpurile de iluminat sunt elemente ale instalatiei care au in componenta una sau mai multe lampi electrice, dotate cu becuri incandescente pentru ca in final sa avem o incapere luminata corespunzator. Corpurile pentru iluminat sunt si un element decorativ, de accea sunt create din diferite materiale (sticla, aluminiu, inox portelen) si au un aspect placut. Acestea sunt echipate cu dulii si fire condutoare, care variaza in functie de numarul de becuri si de tipul de circuit la care va fi conectate.

Montarea corpurilor de iluminat trebuie exectuata doar de personal calificat si trebuiesc respecte anumite norme e siguranta.

Un prim pas in racordarea corpurilor de iluminat este legarea firelor conductoare la dulii. Aceasta operatiune trebuie sa se ralizeze cu mare atentie pentru a se asigura functionarea corecta a corpului de iluminat. Legarea conductorilor la dulii presupune respectarea urmatoarelor etape de lucru:

-verificarea duliei, trebuie constatata prezenta tururor elementelor componente dar si starea acestora. Atentie rozeta din portelen si suportul izolator nu trebuie sa aiba fisuri. Urmeaza insurubarea acestora, dupa finalizarea acestui proces piesele nu trebuie sa aiba joc.

-dupa analiza acestor elemente urmeaza, demontarea in bucati a duliei, pana se ajunge la scoaterea din carcasa metalica a suportului izolant.

-urmatorul pas il constituie introducerea in carcasa a firelor conductoare, unul de faza si unul nul, bine curatate si pregatite pentru legarea la borne.

– urmeaza conectarea la borne, se leaga la borne intai conductorul de faza cu cel potrivit, urmand legarea conductorului nul. Urmeza montarea suportului izolant, cu conductorii izolanti la borne in interiorul carcasei. Se continua cu insurubarea pe carcasa duliei a armaturii exterioare, si a rozeteii din portelan. Procesul se finalizeaza odata cu asamblarea completa a elementelor.

Urmatorul pas este montarea duliei pe suportul corpului de iluminat. Procesul de racordare a corpului de iluminat se continua cu fixarea aplicei sau a plafonierei de perete. Aplica/plafoniera va fi bine fixata cu ajutorul unor dibluri. Apoi se trece al verificarea si montarea becurilor filament, prin infiletare. Ultimul pas este de verificare a functionarii corespunzatoare a corpului de iluminat instalat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *