Reabilitarea locuintelor, de acum cu garantie Guvernamentala

Saptamana trecuta au fost aprobate intr-o sedinta de Guvern, Normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 69/2010, privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit, prin finantare bancara cu garantie guvernamentala.

Aceasta masura vine in ajutorul populatiei si are ca scop scaderea facturilor la intretinere. Potrivit specialistilor in constructii, anveloparea exterioara cladirilor, ajuta la reducerea pierderlor de caldura, si astfel costurile pentru incalzirea imobilului vor fi mai mici.

Varianta oferita de Guvern, cea a creditului bancar cu garantie de la stat, presupune trecerea printr-un proces birocratic mai amplu, insa costurile pentru reabilitare vor fi mai mici in final. Aceste tipuri de credite oferite pe o perioada de maxim cinci ani, pentru proprietari sau asociatiile de proprietari, beneficiaza de garantie guvernamentala in proportie de 100%, prin intermediul Fondului National de Garantare, iar dobanda este subventionata intergral de stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Valoarea imprumutului trebuie sa reprezinte 90% din valoarea totala a lucrarilor de reabilitare, propriatarii trebuind sa achite doar 10% din totalul costurilor de anvelopare a imobilului. Valoare maxima admisa de Guvern este de 7.000 de Ron pe camera, in cazul apartamentelor de bloc. De asemenea conform legii nr. 158 din 11 iulie 2011, proprietarii care efectueaza lucrari de reabilitare termica a locuintelor, sunt scutiti de la plata impozitelor pe locuinte pentru o perioada de maxim sapte ani, daca aduc facturile si chitantele ce dovedesc efectuarea acestor lucrari si obtinerea unui certificate energetic pentu imobilul reabilitat. Deci daca v-ati hotarat ca a venit timpul sa va reabilitati locuinta puteti sa discutati si sa negociati cu firmele de constructii, care in aceasta perioada au numeroase oferte si promotii, apoi sa aplicati pentru un credit bancar cu garantie Guvernamentala pentru a face din anveloparea locuintei o mica afacere.

Ca preturi orientative, pentru reabilitarea unei locuinte din judetul Constanta, Mihai S., reprezentant al unei firme care executa lucrari de reabilitare a declarat:” În funcţie de câţi pereţi exteriori are un apartament, costul anvelopării este de la 1.000 la 2.000, chiar 2.500 de lei. Dar oferim reduceri pentru lucrări complexe şi nu calculăm suprafeţele comune. Spălăm geamurile şi balcoanele la final şi lăsăm curat la faţa locului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *