Decor minimalist pat cu baldachin alb cu perdele roz

Reinventarea patului cu baldachin pentru un dormitor modern

Inventat in secolul al XV- lea, patul cu baldachin era cunoscut pentru aspectul sau luxos si somptuos si pentru confortul pe care il oferea. Dotat cu perdele din matase sau materiale fine care il acopereau complet pentru conservarea caldurii si pastrarea intimitatii, acest model era asociat cu castelele sau resedintele scumpe, opulente. Astazi, asistam la reinventarea patului cu baldachin, folosit adesea fara perdele.

Daca in epoca victoriana patul cu baldachin era folosit doar pentru a decorara si a amenaja un dormitoar cu aer romantic, in ultimii ani, acestea au fost introduse si in dormitoarele decorate in stil modern, datorita modelelor adaptate vremurilor noastre. De asemenea, ele pot fi integrate cu usurinta si in dormitoarele minimaliste, retro sau chiar rustice.

Aspectul initial al patului cu baldachin a evoluat de-a lungul timpului intr-o varietate coplesitoare de modele si forme, confectionate din fier, diferite esente de lemn si chiar inox. Baldachinul de odinioara este acum un element mai mult simbolic, acoperind doar latura estetica, nu si pe cea utilitara care a stat la baza inventarii acestui tip de pat.

Patul cu baldachin a fost inventat acum multe secole cu scopul de a apara impotriva insectelor, curentului si a picaturilor de ploaie ce cadeau prin acoperisurile subrede. Draperiile grele si somptuoase de altadata sunt acum inlocuite cu panze diafane si voaluri discrete, in anumite cazuri renuntandu-se de tot la ele, structura fiind una discreta.

Cu un design clasic, simplu sau cu forme curbate și sofisticate, date de cadrul din lemn sau de cel din fier forjat, uneori chiar din inox, patul cu baldachin va înfrumuseța orice dormitor indiferent de stilul de amenajare ales. Unele baldachine sunt agatate in perete si se revarsa armonios peste intregul pat, iar altele au baldachinul agatat in tavan. Insa, cum acest pat nu este unul obisnuit, ar trebui sa-l asezati mai degraba in mijlocul camerei si nu lipit de perete, pentru a-i evidentia rolul decorativ si pentru a fi elementul central din incapere.

De asemenea, este bine de stiut ca patul cu baldachin se aseaza la fel de bine si intr-o camera de dimensiuni medii, nu neaparat intr-una foarte mare. Asa cum aduce eleganta si frumusete intr-o camera mare, tot asa poate da maretie unei camere mai mici. De fapt, dimensiunile mari ale unui pat cu baldachin inseala privirea, creand impresia de spatiu intr-o camera. Daca optati pentru un pat cu baldachin intr-un dormitor mai mic, asigurati-va ca acesta nu este totusi foarte incarcat si ca nu interfereaza cu geamurile sau cu usa.

In orice caz, patul cu baldachin are puterea de a infrumuseta orice dormitor, important este totusi sa se mentina acelasi stil in camera, patul sa fie ales conform spatiului iar draperiile, daca exista, sa fie in ton cu restul nuantelor din camera. Daca v-am trezit interesul si daca va ganditi la o posibila redecorare a dormitorului, va puteti inspira din imagini in alegerea unui pat cu baldachin potrivit gustului dumneavoastra!

Sursa fotografii: www.blogs.cotemaison.fr si www.designmag.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *