Renovari case

Renovari Case

Intrebare: Am o casa la tara care este vopsita la exterior cu vinacet, iar ultimul strat este de var. Am si eu o intrebare – daca vreau sa dau cu lavabila, merge peste vinacet daca curat varul. Mentionez ca vinacetul nu se ia deloc, decat daca dau tencuiala jos. Nu as dori acest lucru, deoarece casa are multe ornamente (stocaturi) si isi pierde identitatea daca le stric. Va rog ajutati-ma cu un sfat. Va multumesc.

Raspuns In astfel de cazuri (mai cu seama daca doriti si o termoizolare a fatadei) toate stucaturile, profilaturile se dau jos cu grija si se refac din ipssos, daca nu se gasesc gata executate deja din polistiren tratat pentru exterior.
Iar suprapunerea lavabila peste vinacet… n-aveti decat sa incercati, si sa vedeti macar peste o luna comportarea in timp (exfolieri sau umflaturi partiale).

Intrebare: Am o casa cu peretii din caramida cruda pe fundatie de piatra. Am tencui-to pe exterior cu ciment. As vrea sa-mi renovez o camera unde stau. Dusumelele trebuie schimbate, sunt putrede pe margine, peretii sunt coscoviti, trebuie data jos tencuiala si pusa alta. Intrebarea mea este:
1.Ce tencuiala sa folosesc la pereti si daca vreau sa-i izolez cu ce material pot izola?
2. Vreau sa pun podele tot din lemn, cum se pun podelele? Trebuie sa izolez si dusumeaua si cum se face? Cu ce materiale?
Va rog frumos! as vrea un raspuns, pentru ca sunt femeie si muncitorii ma pot pacali. Multumesc!!
Raspuns:  Trebuie sa izolati pe exterior, la zona de soclu cu polistiren extrudat. De aici v-au aprut problemele de coscoveala peretilor si deteriorarea dusumelei.
Primul pas: se da pamantul la o parte de pe langa peretele de contur exteriror si se lasa sa se usuce.
2. Dupa cateva zile, se pensuleaza acesta zona (care in permanenta e in contact cu pamntul – apa, zapada) cu mastic de bitum – smoala.
3. Apoi se lipeste carton asfaltat sau o membrana polimerica cu picioruse tip-fondulina.
4. Abia apoi se lipeste un polistiren extrudat si se tencuieste cu plasa de buzau cu ochiuri de 15/15cm.
5. La exterior, pe langa cladire, reumpleti cu pietris pentru un drenaj mai bun al apei.
6. La interior – vedeti desenul atasat – si atentie iarasi.

Pardoseala Lemn
Poze amenajari interioare – Pardoseala Lemn

Mereu sa aveti in vedere ca peretii transpira sau permit trecerea apei ascendente din pamant, astfel trebuie aplicat peste strat de bitum cu membrana hidroizolanta, mai ales in zona de contact cu solul.
Membrane izolante pot fi din vata bazaltica intre grinzisoarele de lemmn de sub dusumea.

Intrebare: La o camera care este de chirpic ce se face mai intai, se cimentuiesc peretii si apoi se toarna sapa? Sau invers? Va multumesc.
Raspuns:  Da, se tencuiesc mai intai peretii. Dar nu cred ca se tencuiesc cu ciment… incercati cu o tencuiala tot din materiale organice sau cu un ciment pe baza de lapte de var.

Intrebare: As vrea si eu sa-mi amenajez camera si m-ar interesa niste sfaturi cum sa imi fac camera, ce materiale bune trebuie. Eu vreau sa dau cu glet , dar nu stiu daca este altceva mai bun, adica vrea sa pun si plasa pe pereti si sa dau cu glet dar daca aveti alte sfaturi… pentru mine… A, si era sa uit – peretii sunt din pamant si vreau sa cimetuesc. Acum nici nu stiu – aveti alte sfaturi? Astept un raspuns. Multumesc aticipat.

Raspuns:  Daca peretii sunt din pamant, nu merg cimenturi si gleturi. Pentru a face aderenta cu pamantul, trebuie sa aveti tot materiale organice de tip argila. Va rog sa cititi in linkul urmator: Tencuieli de lut

Intrebare: Va multumesc pentru raspunsul dat! Insa mai am o intrabare la care va rog sa-mi raspundeti. Casa din pamant este mai inalta dacat nivelul solului cu aproximativ 60cm si nu are urme de igrasie, are turnat si un brau de jur imprejur si este tencuita pe dinafara, insa pe dinauntru are pamant si nu stiu cum sa torn sapa si sa indrept peretii. Pamantul de pe jos este foarte batatorit, dar este denivelat si cu cateva gaurele de soareci. Care este procedura?
Va multumesc foarte mult ! Imi sunteti de mare ajutor.

Raspuns:  Nu cred ca se pot oferi sfaturi verbal pentru astfel de probleme. Trebie vazut ce-i acolo. Intr-un fel se rezolva pentru lemn – parchet dusumea si intr-altul pentru piatra – gresie. In linii mari, va pot spune ca peste pamantul foarte bine batatorit se va intinde un strat de pietris spalat – granulatie mica – pentru a nu permite infiltrarea apei. Peste acesta se va monta termoizolatie si abia apoi se va face, in cazul casutei dvs. o placa de beton slab armata (cu plasa de tip Buzau cu ochiuri mici). Peste acesta placa (la care nu pot sa va dau grosimi – acestea rezulta din calcule de rezistenta) se va turna o sapa de egalizare si adezivul de gresie – se dau pante din montaj sau din sapa (ca si camere de locuit au pante de scurgere ale eventualelor inundatii) catre usile de intrare in camera.
Daca se va monta parchet peste placa de beton slab armata se vor aplica 2 straturi de carton asfaltat peste care se vor monta fie dusumele, fie niste placi de osb ca si baza de montaj pentru parchet (lamba si uluc- clasic sau cu clik – lamint sau triplustrat). Pentru parchet nu uitati sa lasati luft pe margini pentru ca lemnul lucreaza la variatiile de temperatura din camera. Iar pentru montajul de gresie este indicat sa folositi adezivi cu calitati hidroizolante.
E greu sa va descriu, va spun – nu asa se procedeaza, trebuie desenat in functie de ce se vede la fata locului, insa pentru o idee generala. Incercati sa cereti sfatul unui arhitect din zona, care sa vina sa vada despre ce este vorba. Eu nu pot garanta ca ce v-am expus mai sus este viabil, nu – nici macar nu-mi dau seama – aceste lucruri se calculeaza de la inceput inca din faza de proiectare a unei fie ea cat de mica casuta.
Deci, ca o concluzie – sfatul meu in cazul dvs. este cu titlu informativ.

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca pot izola o casa din chirpici cu polistiren extrudat pe interior.

Raspuns: Nu cred… fiind material organic… trebuie ales tot unul organic, nu un plastic, pentru ca nu permite „respiratia” peretilor.

Intrebare: Am peretii de pamant, pot sa izolez direct, pe interior ?
Raspuns:  De obicei, izolarea se face la exterior, in cazul peretilor de bca sau caramida pe structura de beton armat. In cazul peretilor din materiale organice, nu cred ca polistirenul e cel mai bun izolator. Va recomand sa intrebati la firmele de profil, producatoare de vata minerala, polistiren, si izolatori pentru case de lemn (pentru ca banuiesc ca structura casei este din lemn). Exista anumite materiale izolatoare compatibile cu altele, dar si incompatibilitati ce conduc la condens, igrasie , diverse carii la lemn. Deci, mare grija in alegerea corecta a materialelor.

Intrebare:  Problema mea este urmatoarea:
– casa parintilor mei de la tara are mereu peretii crapati si parca în ultimul timp din ce în ce mai tare;
– precizez ca este construita din lemn, tencuita si zugravita cu var, nu are fundatie (este construita pe zid de piatra), iar terenul este destul de moale (la constructie, acum 50 ani, zidul de temelie avea 100 cm iar acum are 50-60 cm), camerele nu au turnate placi de beton.
Un vecin, pentru aceeasi problema, a turnat beton sub zid si zice ca peretii ii crapa in continuare.
Intrebari:
– cum pot rezolva problema cu fundatia, dat fiind faptul ca as vrea sa fac cateva camere la etaj?
– cum rezolv problema crapaturilor din pereti si modul de zugravire tinand cont ca e dat cu var?
Raspuns:  Aceasta e intr-adevar o mare problema.
Se pare ca terenul e foarte prost – fie un strat de nisip, fie panza freatica foarte sus, daca sunteti pe langa vreun parau, lac; fie alunecari de teren, tot din cauze de infiltratii de apa subterana.
Nu aveti cum sa descoperiti solutia de remediere a problemelor aparute la finisaje decat cu un Studiu Geotehnic (intrebati la Primarie sa va recomande pe cineva din partea locului). Inginerul specialist va investiga terenul in adancime prin prelevare de sol cu sonde speciale ce permit analiza straturilor de pamant pana la o adancime sub nivelul de inghet al zonei si necesara regimului de inaltime la care doriti se extindeti pe verticala casuta.
In astfel de cazuri se practica fundatii de beton armat de tip radier general (ca o cuva)…insa recomandarea inginerului geotehnician e definitorie.
Va recomand sa nu executati lucrari de mansardare sau etajare pana nu executati un Proiect Tehnic cu tot ce implica (incapand cu Studiul Geotehnic, apoi cu solutia de Arhitectura si mai ales cu Consolidarea fundatiilor existente pentru a permite o noua incarcare cu etajul.

Intrebare: Ce este recomandat a se face mai intai in reconditionarea unei case: a se izola mai intai exteriorul sau a se zugravi interioarele?
Raspuns:  Mai intai de toate se executa decopertarea pe exterior, se observa eventualele crapaturi in zidarie, care se refac (cu cleme si mortar), iar daca soclul se prezinta in regula si casa nu are igrasie la baza de jos a peretelui, se poate avansa cu montajul de polistiren expandat la exterior. Este de preferat sa se faca exteriorul mai intai, pentru o buna izolare si etanseizare, iar apoi interiorul cu tencuiala simpla sau uscata ( gips carton pe pereti).
Mare atentie la montajul de polistiren, care trebuie sa intre si in golul de usi si ferestre (cu o grosime mai mica – de exemplu, daca la exterior folositi de 8cm, la intradosul de ferestre si usi sa folositi de 3cm)
Spor la treaba !

Un comentariu la „Renovari case

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *