Scara interioara un accesoriu util si modern

Scara interioara este o inventie a oamenilor, menita sa usureze trecerea dintr-un nivel al spatiului de locuit catre altul, acesata insa a devenit nu doar un accesoriu util pentru locuinte ci si un accesoiu menit sa infrumuseteze prin aspectul sau.

Dupa studii intense asupra scarilor, arhitectii au constatat ca pentru realizarea unui proiect perfect de trepte, este necesara respectarea unor proportii, unghiuri si de ce nu a unor materiale specifice, ca rezultatul final sa fie obtinerea unor trepte usor de utilizat, calitative si frumose.

Una dintre principalele reguli ce trebuiesc respectate in proiectarea scarilor este crearea treptelor si a contratreptelor. Este bine sa se respecte o inaltime medie optima intre trepte pentru a se asigura o urcare fluida si nesolicitanta. Aceasta inaltime medie care ar trebui respectata este ce cca. 43 de cm, insa poate varia si in funtie de lungimea treptelor. Pentru scari scurte sunt recomandate inaltimile mai ridicate ale treptelor, fiind mai usor sa urcam o scara scura si abrupta. Pentru scarile lungi, care necesita un timp mai indelungat de urcare se recomanda construirea de trepte joase, astfel ca urcatul acestora sa nu fie foarte solicitant. Deci in constrictia scarilor este foarte important sa se tina cont de panta, aceasta influentand direct proportional inaltimea treptelor.

Un alt factor care trebuie luat in calcul in constructia scarilor este soliditatea. Trebuie sa se ia in calcul numarul membrilor care vor trece peste ele, dar si masa medie a persoanelor, pentru a se calcula ce forte gravitationale vor actiona asupra treptelor. Apoi se analizeazea si aleg materialele din care vor fi confectionate, pentru a oferi durabilitate constructiei si confort in utilizare.

Foarte importante sunt si elementele de siguranta ale scarilor care sunt constituite din: balustrade si parapeti de protectie. Inaltimea balustredelor dar si modul in care sunt apucate baustradele trebuie realizate cu atentie pentru a facilita traversarea scarilor. Parapetului trebuie sa i se acorde o atentie sportia, acesta nu trebuie vazut doar ca un element de design, functia principala fiind cea de sustinere si protectie.

Stilul scarilor difera in functie de dimensiuni, unghiuri sau lungimi. Acesta poate varia, scopul principal al scarilor fiind insa facilitarea deplasarii intre diferitele nivele ale locuintei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*