Scari interioare – terminologie si metode de alegere

Scari interioare - terminologie si alegere

Problema proiectarii unei scari de interior a fost si va ramane un lucru deosebit. De ce? Pentru ca desi pare un lucru simplu si obisnuit, el contine multe elemente de design specifice. Dar invatand pas cu pas ce anume trebuie sa avem in vedere atunci cand alegem o scara vom asigura reusita proiectului.

Sa incepem cu cateva notiuni de baza. Elementele constituente ale unei scari au o terminologie specifica:

  • Treapta – suprafata orizontala de pasire
  • Inaltator/Contratreapta – suprafata verticala dintre doua trepte
  • Inaltimea scarii – inaltimea totala masurata
  • Lungime scara – lungimea adunata a tuturor treptelor
  • Lonjeron – partile laterale ale unei scari care sustin treptele ( in special la cele de lemn )
  • Balustrada – element longitudinal in plan inclinat paralel cu planul scarii folosit ca parapet de sprijin si protectie care se afla la o inaltime de 1 m deasupra treptelor de-a lungul scarii pe cele doua laturi ale sensului de mers.
  • Balustru – element vertical de sustinere a balustradei
  • Palier – spatiu orizontal de legatura intre doua segmente de scara

Acestia sunt termenii de baza atunci cand vom analiza o scara. Dar de ce trebuie sa stim toate aceste lucruri? Pentru ca in functie de fiecare alegere legata de una din aceste componente vom avea o scara cu o caracteristica diferita. In primul rand, o scara trebuie sa fie imbietoare fata de cel care paseste. Daca este prea lunga vom intampina un sentiment de retinere stiind ca vom obosi in a o urca. Daca inaltimea dintre doua trepte este foarte mare, vom avea tendinta de a regasi trepte mai scurte. Deci cum pornim?

In etapa initiala se masoara inaltimea si lungimea totala pe care trebuie sa o parcurgem pe scara. Diagonala acestui dreptunghi va da planul inclinat virtual care va „sprijini” scara. Asta in cazul clasic in care casa scarii permite acest lucru. Daca de exemplu avem de urcat intr-un spatiu ingust, scara spiralata va fi solutia. Sa revenim la prima varianta. Avand in vedere ca dorim in general ca lungimea unei trepte sa fie intre 40 si 50 de cm vom putea calcula numarul de trepte necesare impartind lungimea totala la lungimea unei trepte. Sau putem pleca de la inaltimea totala si imparti la o valoare de aproximativ 25cm. Din nou, cele doua metode de calcul vor genera valori pentru care va trebui sa analizam avantajele si dezavantajele. In general, trebuie sa ne gandim daca dorim mai multe trepte de scara dar cu inaltime mica sau mai putine trepte cu distanta mai mare intre ele.

Dupa proiectarea dimensiunilor scarii interioare trecem la alegerea materialelor. Scara clasica este facuta din scanduri de lemn masiv. Vom regasi aceasta solutie in cabanele de munte cu preponderenta. O alta varianta o reprezinta realizarea scarii din fier-beton avand treptele acoperite cu lemn, marmura sau scara placata cu gresie . Si pentru o scara de lux putem alege trepte de cristal cu balustrada de inox. Pentru scarile mai simple, putem alege dintre numeroasele modele de balustrade din fier forjat .

 

 

Am parcurs cateva elemente constructive ale scarilor interioare . Am vazut ce inseamna palier, balustrada si cum putem calcula numarul de trepte ale unei scari. Despre cum se construieste o scara pas cu pas insa in episoadele urmatoare de amenajari si decoratiuni interioare pentru case si apartamente .

Intrebare:As dori sa stiu parerea unui specialist. Am o casa nou construita si nu stiu cu ce sa plachez treptele si palierul excluzand lemnul care este intr-adevar foarte frumos dar scump; cu gresie sau parchet melaminat? Mentionez ca aceasta casa va fi pensiune turistica, deci se va circula intens pe scari.

Raspuns: Va raspund scurt – cu gresie antiderapanta.

Intrebare: Am si eu o intrebare: vreau sa fac mansarda si nu stiu cum se face scara si din ce material, nu stiu cum se calculeaza. Holul unde vreau sa o fac este 5/4 si inalt de 2,30.

Raspuns: Intr-adevar, pentru o scara corecta sunt formule de calcul.
O scara corecta inseamana un raport optim intre latimea de treapta si inaltimea ei in functie de inaltimea dintre nivelele de legatura. Masurati distanta dintre finisajul de etaj si finisajul de pardoseala din mansarda; cota se imaprte la un numar egal in functie de un coeficient, din care se va scadea grosimea de finisaj a scarii, de ex lemn – 2cm.
Insa acest calcul nu e suficient! Pentru o scara de beton armat, nu numai arhitectul face calcule, ci mai ales, inginerul structurist, care ofera desene si extrase pentru dispunerea si dimensiunile barelor de armatura din podest, rampa si trepte si contratrepte impreuna cu legaturile fata de structura de rezistenta a casei.
Astfel, pentru o scara fluenta si sigura, va recomand sa apelati la specialisti!

arh. Madalina Radulescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *