Sindrila din lemn, pentru acoperisuri traditionale

Sindrila din lemn de rasinoase este unul dintre cele mai vechi materiale utilizate, in Romania, pentru constuctia acoperisurilor. Reprezinta un mod eco de a construi acoperisul unei case, sau de a-l restaura pe cel vechi.  Sindrila este foarte des utilizata pentru restaurarea caselor vechi, traditionale, oferind in final confort si personalitate.
Materialele  sunt in general confectionate in ateliere personale din Arges (Rucar), Gorj (Baia de Fier), Valcea (Vladesti). Elementele sunt prelucrate manual, si la crearea lor se acorda o mare atentie parametrilor dimensionali si de calitate. Acoperisurile construite din astfel de materiale au o durat de viata foarte lunga, pot resizta 50 ani cu intretinere si interventii reduse.
Acoperisurile din sindrila sunt folostie cu succes pentru refacerea constructiilor cu specific montan, rustic sau refaceri de monumente istorice si de arhitectura.
Sindrila este confectionata din lemn de brad (sau alte esente) si are o greutate scazuta de aceea este ideala in zonele cu risc seismic ridicat.
Printre avantajele utilizarii acestui material se numara:  rezistenţa la condiţii climatice variate; protecţie împotriva umezelii – apa se scurge paralel cu şindrila; flexibilitate la temperaturi scăzute; greutate scăzută; este un material ecologic; siguranţă la păşirea pe acoperiş.
Montarea acestora se face usor. Muchia ascuţită trebuie să fie prinsă în ulucul şindrilei apropiate. Este important ca rosturile care sunt paralele cu linia de cea mai mare pantă, să fie aşezate decalat, de la un rând la altul, cu o jumătate de lamelă. În cazul secţiunilor, trebuie să se aşeze, în câmp, cel puţin două şindrile. La nivelul coamei, şindrilele care sunt montate pe versantul predominant expus vânturilor trebuie să depăşească coama cu cel puţin 5 cm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *