Sisteme de panouri solare

sisteme_solareFolosirea energiei solare pentru incalzirea apei menajere sau chiar pentru incalzirea locuintei castiga din ce in ce mai mult teren. Sa vedem cum functioneaza sistemele solare si care sunt principalele elemente ce intra in componenta unui astfel de sistem.

Cum Functioneaza un Sistem Solar
Principiul de functionare presupune existenta unor tuburi cu doi pereti de sticla, intre pereti fiind vid, pentru a opri degajarea caldurii solare absorbite. Agentul termic (apa sau apa cu antigel iarna) din tuburi ajunge la o temperatura de 80 de grade Celsius si este circulat de pompa catre rezervor printr-o serpentina. Apa rece din rezervor preia caldura de la serpentina si poate fi folosita ca apa calda menajera sau la incalzirea locuintei.
Elemente Componente
Principalele elemente ale unui sistem solar sunt: panourile solare presurizate separate, unul sau mai multe boilere, controller electronic, pompa de recilculare, supapa de siguranta, vas expansiune, robineti de golire.

Am discutat care este rolul tuburilor vidate montate pe panourile solare. Sa continuam cu boilerul. Acesta poate fi cu o serpentina sau cu doua serpentine din cupru, in functie de necesitatile de apa calda sau de incalzire. Controllerul electronic monitorizeaza temperatura apei din rezervor, iar pompa asigura circulatia apei in sistem.

Montajul sistemelor solare
Panourile solare se pot monta atat pe o suprafata plana, cat si pe acoperis inclinat. Trebuie insa sa ne asiguram ca razele soarelui vor fi perpendiculare pe panouri. Boilerul poate fi montat in casa, la subsol, la etaj sau in camera cu centrala termica. Sistemul solar se poate racorda la instalatia sanitara existenta sau se poate crea un proiect complet nou, care sa includa atat montajul panourilor solare cat si al centralei termice.

Desigur, pe piata exista mai multe modele si producatori. Noi v-am prezentat cateva informatii generale despre sistemele solare folosite pentru a obtine apa calda menajera sau pentru incalzirea locuintei. Energia astfel obtinuta este ieftina, regenrabila si fara efecte negative asupra mediului.

[lg_folder folder=”sisteme-de-panouri-solare” cols=”3″]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *