Tencuiala fatada termoizolata

Intrebare:
Pe site-ul amenajez ro, la aplicarea gletului pe perete, Dvs spuneti asa: Este indicat sa dam un strat cat mai subtire de glet si, daca este nevoie, sa aplicam si al doilea strat, decat sa dam un singur strat gros, care ar risca sa se umfle. (Articolul: Cum se da cu glet ).

 Si-acum vin întrebarile mele:

1. Ce intelegeti prin strat cat mai subtire de glet? (concret, cati mm?)

2. Ce intelegeti prin strat gros de glet? (cati mm?)

3. Dupa cat timp (cate ore) de la aplicarea primului strat subtire de glet se poate aplica al doilea strat subtire de glet?

Iata si-o a doua problema la care nu stiu raspunsul.
Vreau sa termoizolez fatada aparatamentului cu polistiren expandat (EPS) de 10 cm grosime. Pentru a ma documenta inainte de-a porni la lucru, am citit sute de pagini de pe forumul Misiunea Casa. Toate imi sunt clare pana la un anumit punct.
Dupa inglobarea plasei de fibra de sticla in masa de spaclu si asteptat 24 de ore sa se usuce, as vrea ca pe spaletul exterior al ferestrelor si pe parapetul frontal a doua balcoane sa dau cu tinci alb de exterior. Moderatorii de pe forumul Misiunea Casa spun ca nu este bine sa dai cu tinci peste masa de spaclu, deoarece este posibil ca tinciul sa se fisureze (chiar daca folosesc tinci de exterior, nu de interior!). M-au sfatuit ca, in locul tinciului de exterior, sa dau cu glet de exterior in urmatoarea ordine:
– mai intai asteptat minim 24 de ore pentru uscarea masei de spaclu
– aplicare amorsa peste masa de spaclu si asteptat minim 4 ore sa se usuce
– aplicat glet de exterior si asteptat 24 de ore sa se usuce
– peste glet aplicat amorsa pentru vopsea lavabila si asteptat minim 4 ore sa se usuce
– la final aplicat vopsea lavabila cu trafaletul in 1-2 (sau chiar 3!) straturi

4. Este bine cum m-au sfatuit ei, sa folosesc glet de exterior in loc de tinci de exterior? Intreb acest lucru deoarece eu stiam ca gletul (fie ca este de interior sau exterior) are in componenta sa ipsos, element care nu are ce cauta ca material de finisaj pentru tencuirea fatadele cladirilor (se stie ca, folosit la exterior, ipsosul permite infiltrarea apei si retine umzeala).

5. Sau daca peste gletul de exterior vin si dau cu vopsea lavabila atunci nu mai este nici o problema cu infiltrarea apei in tencuial??

6. Gletul de exterior este cumva mai elastic decat tinciul de exterior, permitand mici dilatari/contractii? Acesta este motivul real al recomandarii folosirii gletului in locul tinciului peste masa de spaclu?

Astept raspunsurile Dvs tot punctual, pentru fiecare intrebare in parte.

Raspuns:
1. Stratul de glet e de ordinul mm….aprox. 5-7mm.

2. Daca se ajunge la 1cm, e gros – nu se recomanda la ipsos – in timp crapa.

3. In functie de temperatura interioara – variaza de la 1ora pana la 4 ore.

Atentie ! consistenta materialului va fi de tipul smantanei si rolul acestui strat e sa acopere micile imperfectiuni din tencuiala si sa protejeze la foc. Nu e cazul sa dati 2 straturi de glet. Unul si bun.

4.Va recomand tinci – bineinteles ca nu e recomandat nimic ce contine praf de ipsos la exterior. Atat din considerente fizice, cat si mecanice.

5. Nu exista lavabila de exterior impermeabila – tocmai asta se doreste – o permeabilitare a materialelor pentru ventilatia vaporilor ce se formeaza iarna de la diferenta de temperatura interior-exterior. Daca ar fi impermeabil, s-ar produce un strat fin de gheata la fata peretilor, sau, mai grav, in alcatuirea stratului de tencuiala, ceea ce in timp distruge proprietatile fizice ale peretellui exterior.

6. Nu va pot raspunde exact…. nu cunosc compozitia chimica decat a tinciului… nu si pe cea a gletului de exterior, pentru a va formula un raspuns concret, va rog sa intrebati producatorul de astfel de materiale (ex Ceresit). Pot sa va spun ca pentru exterior trebuie sa contina ciment, nu ipsos.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *