Termoizolatii in cazul apartamentelor

termoizolatii-apartamente

Termoizolatii Apartamente

Cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de aparitia condesului si mucegailui in apartamente dar si despre cum trebuie facuta o termoizolare corecta a unui apartament.

Intrebare: Am cumparat un apartament la parterul unul bloc. Blocul este construit din placi de beton. In aceasta iarna, desi apartamentul este izolat pe exterior cu 10 cm polistiren expandat, in dormitor mi-a aparut condens la coltul format de peretele de la dormitor si cel de la bucatarie. In sufragerie, fostul proprietar a izolat 2 pereti pe interior co polistiren expandat de 3 si nu este nici o problema cu condensul. Deci, ce ma sfatuiti sa fac in privinta izolatiei interioare? Daca ma apuc sa izolez cu 3 cm expandat, nu-mi va aparea mucegai din nou peste izolatia aplicata? La pardoseala, izolez cu extrudat de 3cm prin boxa planseul sau prin interior pe sub parchet cu 2 cm? De ce a aparut condens la interior daca pe exterior apartamentul a fost izolat cu 10 cm expandat? Apartamentul este cu expunere nordica.

Raspuns: Nu-mi dau seama… de ce a aparut… In orice caz, daca la exterior s-a montat polistiren de 10cm (nu mi-ati spus nimic de grosimea peretilor exteriori) nu mai este nevoie si la interior. Poate de aici sa fi aparut condensul… betonul permite trecerea vaporilor de apa din diferentele de temtereturi pe timpul iernii. Va trebui sa desfaceti placajul interior de polistiren si sa vedeti ce-i acolo. Tratati anti-mucegai peretii si lasati doar termoizolatia exterioara…. vedeti comportarea pe timpul iernii viitoare. Iar sub pardoseala de parchet, da, se monteaza o vata minerala – placi semirigide. Planseul trebuia sa fie din constructia blocului (pentru ca exista subsol tehnic) termoizolat cu placi de polistiren extrudat – rezistent la incarcari sau similar.

Intrebare: Referitor la blocul cu peretele grosime 75 cm stiu la ce v-ati gandit, dar eu va spun ca peretele are grosimea de 75 cm la exterior, nu este vorba de stalp. Este un bloc construit dupa revolutie si peste tot are aceasta grosime. Pe mine ma interesa daca o izolatie de 10 cm la acest perete mai are un efect. Multumesc.

Raspuns Se intocmesc calcule specializate in baza tuturor zonelor pe unde se pierde caldura, nu numai prin grosimea insuficienta de pereti exteriori. Caldura se pierde atat prin suprafetele vitrate, cat si prin plansee si acoperis. Poate imi dati mai multe detalii referitoare la asa grosimi de pereti exteriori.

Intrebare: La un bloc care are grosimea peretelui exterior de 75 cm, credeti ca este nevoie de izolatie termica? mentionez ca blocul este construit in 1996. Multumesc.

Raspuns Cred ca masuratoarea peretelui de 75cm, la care faceti referire, s-a efectuat langa un stalp de rezistenta atasat la peretele de exterior, anume stalpul are 45/45cm iar grosimea zidului propriu-zis are 30cm. Banuiesc ca e o cladire multietajata cu stalpii de structura in interiorul/exteriorul camerelor. Incercati sa delimitati structura fata de peretii de exterior si sa re-efectuati masuratoarea, cel mai simplu este la fereastra sau la balcon. In acea vreme blocurile se izolau mai frecvent cu vata minerala, dar si cu polistiren. Prin lovire, puteti determina daca acesta s-a montat sau nu. Daca nu suna a gol, e clar, tebuie sa se aplice polistiren in grosime suficienta pentru ca grosimea de perete exterior sa rezulte de 40cm. Daca peretele este de 30cm, izolatia se va face de 10cm. Pentru detaliile ce trebuie avute in vedere la executia izolarii unei cladiri, va rog cititi raspunsurile anterioare pe aceasi tema din sectiunea  Izolatii Termice  .

Intrebare: Stau intr-un apartament la etajul unu al unui bloc. Apartamentul e situat in mijloc si as dori sa izolez doi pereti din  sufragerie  pe interior deoarece langa mine nu sta nimeni si iarna se simte rece in camera respectiva, peretele fiind rece, dar nu si umed. Pot zice ca peretele e uscat, nu am avut niciodata mucegai sau  igrasie  si stau in  apartamentul  asta de 16 ani. Oricum, daca e de respirat, peretele se poate aerisi in apartamentul de linga mine (banuiesc) unde nu sta nimeni. Ce ma sfatuiti? Chiar trebuie sa dau  lavabilul  jos pina la tencuiala in acest caz? Ma gindeam ca sa pun pe langa adeziv acele dibluri care se gasesc in comert ca niste ciuperci si sa il aplic peste lavabil. Ca sa nu va spun ca la un moment dat ma gindeam sa pun de proba poliester care se foloseste la tavanul fals numai ca mi s-a parut prea subtire. In cazul in care conteaza inca o specificare, peretii sunt din beton.

Raspuns Da, un start de 5 cm de polistiren expandat pozat la interior, ar oferi un pic de  izolatie termica  . Va recomand la peretii exteriori sa montati polistirenul pe exterior. Folositi atat adeziv pe toata suparafata placii, cat si rozete de palstic speciale, iar pentru zonele expuse la actiuni mecanice, montati o structura de gips-carton, nu doar palsa (de ex. la zona de parapet de sub fereastra, la peretii liberi de mobilier). La tavan puteti lasa doar cu plasa de fibra de sticla). Si inca un amanunt – placile se monteaza in zig-zag, precum caramizile. Spor la treaba !

Raspunsurile au fost oferite de:

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *