Termoizolatii – sfaturi practice de realizare

Raspunsuri ale specialistilor referitoare la diverse intrebari despre termoizolatii:

Intrebare:

Care este perioada optima de termoizolare a peretilor pe exterior, vara sau primavara/toamna ?

Raspuns:

Primavara si toamna. Vara e foarte cald atat pentru mesteri, cat si materialele au o priza foarte scurta.

Intrebare:

Este gresit daca am izolat cu polestiren extrudat de doi cm golul geamului si apoi am montat termopanul? Cum se izoleaza corect termopanul pe zidul de bca?

Raspuns:

Profilul de pvc se prinde direct de peretele de bca. Pentru izolarea intradosului de gol de fereastra se monteaza dublu profil de pvc sau cu teava rectangulara ce ramane ingropat(a) in grosimea de polistiren expandat. Mereu recomand sa puneti aceste intrebari arhitectului inainte de executie…. mesterii de santier dau solutii de multe ori eronate, ca si cazul dvs.

Intrebare:

Ce fel de poliestiren se pune in interior? Alb,verde sau roz? Va multumesc.
Raspuns

Din calcule privind eficienta termica a unei cladiri reiese ca polistirenul se aplica la exterior in grosimi tot reiesite din calcul (de obicei 8cm). Dar, daca nu aveti posibilitatea sa montati pe exterior, e posibil si la interior, dar polistiren expandat (cel cu bule de aer). Materialul de care vorbiti se numeste polistiren extrudat si se foloseste la zone cu incarcari mari, sub planseele de beton armat de nivel si deasupra la cladirile existente (vechi, neizolate) sau la terase circulabile, la soclu, in zone unde „se calca” peste el.

Intrebare:

Vreau sa izolez pe interior peretele exterior al  baii  . Ce ma sfatuiti? Ce fel de poliestiren sa folosesc? Ce metoda de prindere sa aplic? Mentionez ca acest perete vreau sa il plachez cu faianta! Ar fi bine daca peste placa de poliestiren as veni cu placa de gips carton?

Raspuns:

Nu merge sa montati  faianta  direct pe polistiren. Polistirenul se va monta alternativ – ca si caramizile la un zid, in zig-zag – deci nu in linie si dupa montajul cu rozete al acestora pentru o fixare mai buna (pe peretele in prealabil decopertat de tencuiala si spalat bine cu clor sau solutie anti-mucegai) fie se va executa o tencuiala armata cu rabit, fie – si este de preferat, sa dublati cu placi de  gips carton  rezistente la umezeala peste care sa aplicati placile de faianta. As dori sa mentionez, pentru clarificare, ca placile de gips carton nu se monteaza in plan veritical fara cadrul de aluminiu (profile), mai cu seama cand se doreste o placare ulterioara.

Intrebare:

Cum este recomandat sa procedez in cazul  izolarii unui apartament  – intai izolare exterioara apoi interioara? Mentionez ca este situat pe coltul blocului si se afla la parter. Blocul este inclus in programul de reabilitare termica pe exterior. Sunt necesare ambele tipuri de izolare (exterioara si interioara), sau este de ajuns numai izolarea exterioara?

Raspuns:

Daca imobilul este deja inscris pentru reabilitare termica, nu este cazul sa interveniti in niciun mod, deoarece expertii implicati in studiul eficientei termice vor oferi solutia viabila pentru o buna exploatare din punct de vedere termic in viitor. Acestia vor intocmi calcule privind atat grosimea de polistiren aplicata pe fatada (la exterior – este demonstrat ca fiind alcatuirea optima pentru eficientizare) cat si profilele de pvc pentru tamplarii. As recomanda, ca pe perioada santierului sa fie observate etapele de lucru, mai mult atentia la detaliu a muncitorilor, in special in zonele de punte termica, anume, la intradosul golurilor de ferestre si usi si sub placa de balcoane, chiar daca se inchid cu  termopan  .

Intrebare:

Va rog sa-mi spuneti daca la izolarea interioara cu polistiren expandat este obligatoriu punerea unei bariere pentru vapori. Am inteles ca fara aplicarea acestei bariere pentru vapori (care de fapt este o folie din aluminiu sau alt material) nu am rezolvat problema in totalitate.

Raspuns:

Bariera de aluminiu de care vorbiti dvs. se foloseste la cladirile cu pereti „usori”, anume placari cu panouri alucobond la fatade moderne, care intr-adevar au mare risc de condens si astfel se pune termoizolatie cu folie de aluminiu. La  casele  clasice din carmida sau BCA se aplica la exteriorul paretilor polistiren de min 8 cm si tencuiala armata decorativa de exterior speciala. Daca nu aveti cum sa procedati cu montaj pe exterior, recomand aplicarea direct pe materialul de constructie al peretelui (BCA sau caramida) a unei pelicule de clor sau substante pe baza de clor, apoi montajul a min 5cm grosime de polistiren cu adeziv intins pe toata placa, nu doar in puncte, astfel incat sa nu permita goluri de aer.

Intrebare:

Cum se izoleaza acoperisul unei case P+1+M ?

izolatie_mansardaRaspuns

Podul locuit,  mansarda  , se termoizoleaza si se hidroizoleaza astfel incat sa permita o incalzire si mai ales o ventilare a spatiului interior, in mod controlat. Termoizolatia (vata minerala sau de sticla/ pasla minerala) se poate dispune dupa mai multe moduri, astfel: • Intre capriori, dupa acestia sau in fata lor. Acest mod de dispunere reiese dupa cum doriti  designul interior  al mansardei: cu capriorii aparenti sau nu.
• Dupa forma de inchidere de mansarda fata de geometria podului: pe contur pana-n coama, retras fata de coama si urmand perimetral inchiderile pantei… Idem dupa cum doriti efectul interior.
Hidroizolatia se dispune in alcatiurea straturilor de invelitorare si este de tip folie contra vaporilor.
In principiu alcatuirea acoperisului cu termoizolatia intre capriori, este urmatoarea: •materialul de invelitoare (tabla, tigle, in functie de conditiile de clima ale zonei)
•sipci de montaj
•contrasipci
•capriorii
•folie bariera contra vaporilor
•sipci/ profile AL – schelet
•finisaj interior – lambriu/gips carton
In acest caz capriorii sunt ascunsi. Ventilarea se realizeaza din alcatuirea prezentata mai sus si prin dispunerea unor profile ca si distantiere la nivelul streasinei si ochiuri de vizitare la partea de sus a acoperisului. Un acoperis bine realizat nu permite stagnarea zapezii implicit ingreunarea jgheaburilor.

Intrebare:

Am placat exterior cu polistiren de 4 cm pe pat de adeziv, dar pe interior in anumite locuri pe unde nu circula aerul din cauza obturari cu mobilier mi-au aparut pete de mucegai. Ma gandesc sa plachez si pe interior cu polistiren extrudat de 2 cm (imi este mai la indemana decat sa incerc tot felu de solutii anti mucegai, mai ales ca nu am de gand sa schimb curand mobilierul) ce probleme pot aparea in structura peretelui, pe diferite forumuri unii si altii nu indica placarea pe ambele parti ca cic ar ar produce degradarea peretelui datorita lipsei de „respiratie”, dar din cunostintele mele despre mucegai, acesta nu numai ca ne poate distruge pe noi cei care locuim cu el in camera, dar poate macina mult mai repede betonul.

Raspuns:

Mai mult ca sigur ca s-a produs o greseala in alegerea grosimii de polistiren expandat la exteriorul peretilor. Din studiul aparitiei „punctului de roua” (in limbajul nostru) in grosimea peretelui exterior, s-a demonstrat ca este necesar o placare cu min 8cm grosime de polistiren. Asa ca repet si tot repet…pentru sanatatea celor ce utilizeaza spatiile interioare ale unei case afectate de condens si mucegai: NU va mai lasati sfatuiti de mesterii din santiere, pe baza „expereientei” lor, ci cereti sfatul celor care sunt pregatiti in domeniul constructiilor fie arhitecti, fie ingineri. Pe interior nu rezolvati mare lucru, e valabil ce ati citit pe diverse forumuri, se pierd proprietatile mecanice ale betonului, daca este afectat de condens si  igrasie  . Va recomand sa replacati exterior cu grosime cel putin dubla fata de ce ati utilizat si mai ales sa placati si pe langa golurile de ferestre, chiar daca se ingroapa putin profilul PVC sau AL. Puteti folosi in aceste zone o grosime mai mica.

Intrebare:

Placarea cu polistiren expandat de 3 cm pe interior (la bloc) este indicata in cazul unor pereti predispusi la umezeala? As vrea sa-i plachez si pe exterior – se poate?

Raspuns:

Cel mai bine este pe exterior, iar grosimea polistirenului expandat rezulta din niste calcule privinda atat grosimea, materialul din care este executat peretele exterior, cat si dimensiunile golurilor de fereste si usi, orientarea cardinala. Nu se poate dupa cum indica mesterii pe santier.
Acum, daca doriti sa montati si pe interior (repet nu e recomandat pentru ca materialul de constructie al peretelui exterior face condens in grosimea lui si apar fisuri, deci se pierd proprietatile termice si mecanice ale acestuia), mai intai aplicati o solutie pe baza de clor (anti-mucegai) apoi placati cu polistiren si tencuiti cu tencuiala armata cu fibra de sticla, pentru rezistenta la incidente casnice, cum ar fi mutat mobila, joc de copii cu diverse obiecte ce patrund cu usurinta in perete, acesta fiind relativ moale.

arh. Madalina Radulescu
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *