Tipuri de Mocheta

In comert putem gasi numeroase modele de mochete, in functie de culoare, material, calitate sau clase de trafic. Daca in privinta culorii, criteriu de selectie este in primul rand gustul personal si  designul interior  al camerei, in privinta materialului si a claselor de trafic intervin factori obiectivi de clasificare. Despre acestia ne propunem sa vorbim in cele de urmeaza.

Mocheta cu fire scurte

Mocheta din fire tunse
In principiu, exista trei mari categorii de mochete dupa tipul de material folosit. Modelul din fire tunse este cel mai frecvent intalnit si cel mai folosit.Este realizat in general din fibre sintetice foarte scurte, iar pe spate este aplicat un adeziv, care ii da rigiditate. Acest tip de mocheta se intretine usor, nu retine praful sau murdaria si este rezistent. Aceste caracteristici o recomanda pentru zonele de trafic intens, in holuri, hoteluri sau magazine. Mocheta din material tuns se gaseste in comert sub forma de suluri si se aplica cu ajutorul unui adeziv special, pentru a evita deformarile.

 

mocheta din velurMocheta din velur
Mocheta din material velurat are peri din fibre de lana sau fibre de lana in amestec cu fibre sintetice. Acesti peri, cu lungimi variabile (intre 8 si 12mm) sunt lipiti pe o baza cauciucata. Acest tip de mocheta este fin la atingere, se intretine prin aspirare periodica si se monteaza cu adeziv special de mocheta, cu benzi dublu adezive sau poate fi lasata libera, fara fixare, ca un covor, deoarece, fiind mai groasa, nu se deformeaza la fel de usor. Este mocheta potrivita pentru acasa, avand un aspect placut la atingere si confortabil.

 

 

 

mocheta din material buclatMocheta din material buclat
Acest tip de mocheta este realizat din suvite subtiri de fire care sunt rulate si cusute, formand mici bucle. Firele sunt din lana, material sintetic sau o combinatie a acestora, iar baza este din cauciuc sau iuta. Este eleganta si rezistenta, potrivita atat acasa, cat si in zone de trafic intens. Se intretine prin aspirare periodica.

V-am prezentat principalele tipuri de mocheta, insa varietatea tehnologiilor folosite la confectionarea mochetelor este foarte mare. La fel si metodele si accesoriile de montare si aplicare. Dar, despre montarea mochetei vom discuta intr-un episod viitor de amenajari interioare cu  covoare si mochete  .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *