Livingul e incaperea casei in care realizam o serie de activitati. Este incaperea in care ne recrem, petrecem timpul cu familia si ne uitam la TV. Livingul exprima cel mai bine personalitatea proprietarilor. Prin urmare, atunci cand pornim la decorarea lui trebuie sa tinem cont cat mai mult de stilul care ne reprezinta. In functie de acest stil alegem accesoriile potrivite.
Ca stiluri in prezent avem urmatoarele tendinte: stilul minimalist ( mobilier in linii drepte, elemente de decor masive in culori puternice sau metalice); stilul modern ( mobilier din lemn, cu fibra puternica, elemente de metal si sticla si obiecte de decor cu iz industrial); stilul clasic ( mobilier masiv, cu spatii de depozitare generoase, cu design rafinat si elegant); stilul retro-rustic ( mobilier in linii masive, uneori lucrat brut, culori naturale); art-deco ( un stil eclectic, bazat pe rafinamentul inceputului de secol XIX, in care simetria linilor se imbina cu elemenete neoclasice si cubiste) si stilul Baroque ( un stil cu linii bogate, rafinate si incarcate)
Cu atentie, aceste stiluri pot fi imbinate intre ele, dar pastrand linia cromatica. Indiferent de stil, elementele de decor pot aduce un farmec aparte livingului.
Clasica masuta de cafea poate fi elementul central al unei incaperi daca o vom folosi intr-o forma mai rar intalnita: realizata din lemn masiv si marmura, din sticla colorata sau /si curbata sau brut, din elemente de metal si sticla.
Alt element de decor care poate da amploare unui spatiu este oglinda. In functie de stilul de design , putem opta pentru oglinzi inramate, cu rame bogate in stil baroque sau rame simple minimaliste. Oglinzile, asezate corect, pot da adancime incaperii si pot dubla intensitatea luminii.
Tablourile pot imbogati un perete fad si pot insufleti incaperea. Ele reprezinta si accente de culoare pe care sa le unim cu restul elementelor de decor. Putem opta pentru peisaje sau picturi abstracte. Intr-un spatiu modern sau minimalist fotografiile alb-negru in dimensiuni generoase pot fi elemente decorative de efect.
Sticla sub divese forme este si ea un element decorativ deosebit. De la lampi, vaze, boluri si pana la lustre de cristal, o putem folosi pentru a aduce un aer glossy si multa culoare livingului. Transparenta ei poate fi folosita pentru a da stralucire si un aer luxuriant incaperii.
Ramele foto sunt un alt element de decor cu efect sic. De diverse forme si marimi, metalice sau din lemn le putem aranja pe o polita intr-un colt al camerei unde pastram amintiri dragi, confera personalitatea proprietarului intregii camere.
Produsele de iluminat artificial, veiozele si aplicele au un rol important. Pe langa faptul ca asigura confortul iluminarii incaperii ele dau un plus de intimitate si un aer relaxant livingului.
Acolo unde este cazul, folosirea unui covor poate fi atat o pata de culoare pentru decorarea camerei. El are si rol acustic, atenuand sunetele inalte si dand senzatia de caldura livingului.
Textilele alese pentru camera au rolul cel mai important. De la perdele si draperii, la pernele decorative si tapiteria canapelei si a fotoliilor ele trebuie imbinate cromatic. De la texturile naturale de in si bumbac pana la pielea naturala si nylon, toate elementele trebuie alese cu grija si inglobate in stilul ales.