Variante, modele si caracteristici ale tevii de cupru

teava_cupruTeava de cupru a devenit un element foarte popular in domeniul instalatiilor sanitare. Si ne referim in general la toata gama de instalatii: sanitare, incalzire, pentru  aer conditionat  sau centrale termice. Dar de ce teava de cupru este atat de folosita pe scara larga? In continuare, vom examina caracteristicile ei si vom vedea avantajele cuprului.

Asadar, sa pornim de la compozitia materialului. Compozitia tevii de cupru  este reglementata in principal de standardul EN 1057 si se stabileste nivelul maxim de carbon care poate fi prezent in material. Astfel, nivelul maxim admis este de 0,2mg/dmp(miligram/decimetru patrat). In general, tevile de cupru de calitate sunt fabricate cu un nivel de puritate de 99,9%Cu astfel incat se atinge valoarea scazuta de 0,05mg/dmp. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca suprafata tevii este foarte pura deci oxidarea va fi foarte scazuta. Rezulta o durata de folosinta  foarte indelungata.

Ce tipuri de teava de cupru  se comercializeaza? In principal, exista trei mari categorii, clasificarea facandu-se dupa duritatea tevii: dura, semidura si moale . Dupa cum rezulta si din denumire, fiecare model are o maleabilitate diferita. Teava dura se gaseste sub forma de bara, teava moale sub forma de colac. De asemenea, teava moale se poate gasi si izolata pe exterior cu polietilena. Putem folosi acest model de teava in aplicatiile care necesita acest lucru. Masurarea duritatii se poate face prin testul rezistentei la intindere. Teava dura rezista bineinteles la forta cea mai mare de intindere.

OK. Sa trecem la temperaturi. In primul rand, fiind metal, teava de cupru are ea insasi o temperatura de topire  apropiata de 1000 grade celsius. Dar asta nu inseamna ca se pot folosi la aceasta temperatura !…In general, cu cat creste presiunea lichidului sau a gazului transportat scade temperatura maxima admisa. Si in plus, teava dura poate fi folosita la o temperatura si presiune mai mare decat cea moale. Valorile de functionare trebuie confirmate de producatorul de teava de cupru  in pliantul tehnic.

Am analizat trei aspecte care descriu teava de cupru: compozitia din punct de vedere al puritatii , modelele de comercializare si temperaturile si presiunile de lucru . Intr-un episod urmator de amenajari si  instalatii sanitare  vom vedea  cum se taie teava de cupru  si cum se face lipirea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *