Volumul lucrarilor de constructii a scazut in 2014 comparativ cu 2013

Potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, in anul 2014 volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 6,7% (serie bruta), comparativ cu anul 2013.

Conform datelor ce reies din studiul oferit de INS, in luna decembrie indicatorul a sporit fata de luna noiembrie, nu doar ca serie bruta, cu 22.2%, cat si ca seria ajustata in functie de numarul de zile lucratoare, cu 7.2%.

Valoarea indicatorului s-a majorat cu 15%, ca serie bruta si cu 8,9% ca serie ajustata, raportat la luna decembrie a anului 2013.

Aceasta majoare de 22,2% a seriei brute, din perioada noiembrie-decembrie s-a datorat avansurilor lucrarilor de constructii noi, cu 30, 7%; lucrarilor de intretinere cu 11% si lucrarilor de reparatie capitale, cu 5,4%.

Din datele oferite de Institutul National de Statistica reiese ca pe obiecte de constructie au fost inregistrate cresteri la cladirile nerezidentiale, cu 36.6%; cladirile rezidentiale, cu 18.7%; si constructiile ingineresti cu 15,5%.

In perioada noiembrie-decembrie s-a sesizat o crestere a volumului lucrarilor de constructie cu 7,2%, asta datorita majorarii volumului lucrarilor pentru constructiile noi, pe de alta parte s-a observat o scadere in volum a lucrarilor de reparatii de intretinere si reparatii capitale, care au scazut cu 9,1% respactiv cu 2%.

In intervalul decembrie 2013-decembrie 2014, Institutul National de Statistica, raporteaza o crestere a volumului de constructie ca serie bruta, cu 15 %, iar pe elemente de structura s-au raportat cresteri la lucrarile pentru constructii noi  de 24,6%. La lucrarile de reparatii si intretinere s-au inregistrat majorari de 5%.

INS a mai precizat ca a crescut si indicatorul in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate cu 8,9%, in luna decembrie a anului 2014, fata de luna decembrie a anului 2013. Pentru elemente se structura datele Institutului au confirmat o crestere la lucrarile de constructie noi, cu 20,4%, si la cele de reparatii curente si intretinere, cu 0,9%, insa in acesata perioada s-a observat o diminuare a volumului de reparatii capitale cu 8.6%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *