Arhive categorie: Instalatii si obiecte sanitare

Instant electric sau boiler electric la baie si bucatarie ?

Cei care locuiesc in mediul rural și nu au o sursă de incălzire apă caldă pot opta pentru un boiler electric. Dar nu numai. Și la bloc este bun un boiler dacă v-ați debranșat de la sistemul centralizat. Totuși, și aici apare o dilemă: boiler electric sau instant electric?
Trebuie precizat, ca și o primă diferență, faptul că-n boiler va exista apă permanent. Aveți nevoie de apă caldă pentru a face duș sau pentru altă necesitate, nu trebuie decât să dați drumul la robinet. Permanent boiletul va sta in priză și va avea apă caldă. Acum, depinde și de cantitatea pentru care optați. De cealaltă parte, instantul electric, așa cum ii spune și numele, va incălzi apa doar când aveți nevoie. Partea mai puțin plăcută este aceea că veți avea ceva de așteptat până instantul va incălzi apa.

In același timp, se pune problema consumului de energie electrică: boilerul va sta permanent in priză, gata să dea apă caldă la nevoie, in timp ce instantul nu stă conectat și va dura ceva până va da apă caldă. Dar nu veți plăti foarte mult la curent.
Sunt două variante de incălzit apa cu plusuri și minusuri, iar fiecare se pliază pe una din acestea in funcție de necesități. E mai greu pentru o familie mare să stea, după fiecare baie, să mai incălzească o cantitate de apă.

Dacă doriți apă caldă și-n baie, și-n bucătărie, este nevoie de două boilere instant pentru fircare incăpere. Au existat păreri conform cărora apa nu ar fi suficient de fiebinte. Ei bine, totul ține și de debitul apei. Un debit mai mic va rezolva intr-un fel problema.
Tot legat de boilerul instant, trebuie să aveți grijă in ce zonă locuiți: o zonă geroasă va crea probleme in inzălcirea apei prin acest mod, inghețând și spărgându-se instantul.

Sfaturi pentru alegerea boilerului:
– alegeți un boiler cu o capacitate ideală pentru familia sau locuința voastră. Un boiler electric de 80 l va face față unei intregi familii.
– știți că boilerele stau mereu in priză. Pentru a reduce din consumul de energie electrică, alegeți un model ECO sau confort.
– amplasați panouri solare; vor duce la scăderea facturilor la curent.
– Termostatul și rezervorul sunt piese foarte importante in funcționarea boilerului. Tocmai de aceea, alegeți modele despre care știți că puneți găsi piesele, la nevoie.
– faceți, periodic, inspecțiile tehnice, atât de utile.
Ca și prețuri,un instant electric pornește de la 200 lei și ajunge și la 1.500 lei. La polul opus, um boiler costă de la 250 lei la 2.000 lei.

 

Cabina de dus cu hidromasaj, SPA-ul de acasa

Dusul zilnic face parte din rutina fiecarui om. Este o activitate menita sa pastreza suprafata organismului curata, lipsita de murdarie si impuritati si frumos mirositoare.  Conform specialistilor  nu exista un moment potrivit pentru a face dus, este o alegere individuala, insa numeros oameni prefera sa se spele dupa ce au facut o activitate fizica intensa, dupa ce au efectuat o activitate ce implica murdarirea sau seara pentru curatarea si relaxarea corpului.

Producatorii recomanda variante numeroase de obiecte sanitare multifunctionale, pentru a transforma activitatile zilnice in momente placute, relaxante. Cabina de dus cu hidromasaj are efect pozitiv asupra sanatatii pentru ca limiteaza stresul si inlatura fenomenul de oboseala cronica si de insomnie.

Cabina dus hidromasaj ans-d012, disponibila in Dedeman, este perfecta pentru utilizare si relaxare zilnica, are dimensiuni standard de 90X90 cm si inaltime de 214 cm. Forma este placuta, semirotunda, usile sunt confectionate din sticla securizata, astfel ca accientarile sunt minimizate. Cabina dispune de sase duze pentru hidromasaj, dus mobil si dus fix. Culoarea cormata aduce un plus de modernism in orice baie.

Producatorii Romstal asigura confort si relaxare prin achizitionarea modelului de CABINA DUS CU HIDROMASAJ SQUARE. Dimensiunile de 100X100 cm asigura suficient spatiu de efectuare a operatiunilor de spalare si relaxare. Obiectul sanitar este confectionat din materiale de foarte buna calitate, discrete si moderne. Coloana de dus este prevazuta cu opt duze de hidromasaj, dispuse vertical in doua siruri paralele.

Obsidian ne intampina cu modelul SCALA cu sistem de hidromasaj, care poate fi montat in cinci minute! Panoul dispune de sase duze de hidromasaj, suport reglabil pentru dusul mobil si sistem de iluminare care transforma baia intr-un adevarat centru SPA.

Modele de cazi cu hidromasaj

Terapia prin hidromasaj are la baza proprietatile benefice ale apei. Acest tip de masaj, actioneaza ca un masaj manual, relaxeaza muschii si dilata vasele sangvine, in acelasi timp stimuleaza receptorii din piele si reduce tensiunea musculara.

Dupa o zi incarcata si obositoare, organismul incepe sa se simta ingreunat, si pentru ca este bine sa avem grija de necesitatile corpului nostru, o baie in cada cu hidromasaj este perfecta pentru relaxare! Iata trei modele de cazi cu hidromasaj, care pot fi usor montate in orice baie.

Cada cu sistem de hidromasaj WG9004, poate fi usor incadrata in baile de dimensuni reduse, dar si in cele spatioase si incapatoare. Este un model elegant, ce are  patru picioare metalice de sustinere  frumos pozitionate. Dispune de sase duze de hidromasaj laterale si doua duze pentru hidromasaj situate la baza cazii. Bateria inclusa din inox, rezistenta, are si functie pentru relgarea jetului de aer. Modelul poate fi gasit in magazinul online Spatiulconstruit.ro.

Din magazinul Dedeman se poate achizitiona modelul de cada cu hidromasaj k1065. Pentru amplasarea si montarea acestui model de cada pe colt trebuie sa existe suficient spatiu. Lungime si latimea cazi de baie confectionata din acryl sunt de 155 cm. Controlul jeturilor de apa si de aer se face manual. Trebuie mentionat ca puterea pompei de hidromasaj este de 900W.

Si producatorii Romstal ofera un model accesibil in orice tip de baie. Cada CU HIDROMASAJ LUXURY SQUARE, are saisprezece duze de apa, din care sase sunt pozitionate lateral si zece sunt amplasate pe  suprafata inferioara. Este dotata cu o duza de aspiratie, selector de reglare a intensitatii masajului, scurgere pozitonata central si selector apa calda-rece. Cada este alimentata la curent electric. Formele bine definite ale cazii completate de finisajele luxoase ale bateriei transforma spatiul din baie intr-o zona SPA.

 

Montarea unui rezervor de WC la semiinaltime

rezervor_wc_semiinaltimeAtunci cand ne propunem sa renovam baia cu siguranta avem in vedere si WC-ul. Din punct de vedere al fixarii lui, astazi se practica metoda montarii peste  gresia de baie  . Fixarea se face cu dibluri speciale acoperite de capace ornamentale. Insa aspectul despre care vom vorbi mai departe este ce model de rezervor de semininaltime alegem? Haideti sa vedem mai departe ce variante avem.  

Dupa anii ’70-’80 in care modelul de rezervor al WC-ului cel mai popular era cel de fonta montat aproape de tavan, iata ca o data cu aparitia materialelor si tehnologiilor curente avem astazi un inlocuitor mai bun. Rezervor de WC la semiinaltime. De ce se numeste la semininaltime? Cine a „prins” anii evocati anterior, stie ca pentru a trage apa era utilizat un „lant” cu maner. Rezervorul era asezat la o inaltime cat mai mare pentru a furniza o putere de spalare a vasului mai mare. Modelul la „semiinaltime” nu mai necesita acest lucru. El se monteaza astfel incat clapeta de actionare sa fie la nivelul mainii pozitionate orizontal sau chiar mai jos.

OK. Asta din punct de vedere al denumirii si a inaltimii de montaj. Dar si aici avem mai departe de ales intre doua variante. Rezervor de WC din PVC/acril sau din ceramica. Sa le analizam pe rand.

Rezervorul de WC din PVC are avantajul ca este usor si poate fi termoizolat anticondens. Da. In interiorul rezervorului se afla o „camasa” de polistiren expandat care dupa cum stim are un coeficient foarte bun de izolare termica. In acest fel, atunci cand in rezervor este apa rece iar in baie sunt aburi, nu se vor mai forma pe exteriorul acestuia picaturile de apa de la condens. Ca intretinere a lui pe termen lung, plasticul sufera o decolorare in timp si posibile zgarieturi. Ca montare el se fixeaza in zid cu doua bride iar conectarea la vasul de WC se face cu o teava de PVC indoita la 90 de grade. In WC teava se izoleaza cu un manson de cauciuc.

A doua varianta disponibila este rezervorul de apa din ceramica. El este fabricat din acelasi material ca si vasul de WC. Mai mult, are aceeasi culoare. Pentru cei care doresc o  baie  cu obiecte sanitare in totalitate din portelan aceasta este solutia. Acest rezervor se monteaza direct pe vasul de WC. Intre rezervor si vasul de WC se monteaza o garnitura de etansare. Si acest model si cel anterior se racordeaza la teava de alimentare cu apa rece trecand printr-un robinet de colt pentru a putea opri apa atunci cand avem nevoie. Din punct de vedere al mentinerii in timp aici avem proprietatile portelanului si ale ceramicii. Se zgarie greu si isi mentin culoarea multi ani. In schimb de multe ori modelele fabricate nu contin camasa de polistiren pentru protectia anticondens.

Pentru amele modele, plutitorul este demontabil si putem alege si aici intre mai multe variante. Dar despre acest aspect si despre cum reparam un plutitor in episoadele urmatoare de amenajari interioare si  instalatii obiecte sanitare  cu obiecte sanitare.

Desfundarea scurgerii de la chiuveta de baie

O problema cu care ne confruntam periodic este infundarea chiuvetei din baie datorita diverselor depuneri ce se aduna dupa rondela metalica a ventilului si in sifonul de sub chiuveta. In acest caz, apa se scurge mai greu si ramane mai mult timp in chiuveta. In cele ce urmeaza, sa vedem cum se desfunda scurgerea chiuvetei de  baie  .

Cum arata o chiuveta infundata?

Chiuveta se umple repede, iar apa ramane si nu se scurge nici macar dupa ce am inchis robinetul. Trebuie sa luam masuri!
Demontarea scurgerii chiuvetei
Mai intai, ne pregatim cu o galeata pe care o asezam sub chiuveta de baie, in dreptul racordului flexibil de scurgere a apei la canalizare, pentru a colecta apa ramasa atunci cand vom demonta racordul. Acest racord fie este introdus direct in teava din zid fie prin intermediul unor coturi de PVC. Acestea protejeaza impotriva mirosurilor din sifonul de pardoseala. In bucla care se formeaza se mentine permanent apa si astfel se creeaza o bariera impotriva mirosului neplacut.

Scoatem capatul racordului din teava de scurgere si il lasam in galeata, ca sa sescurga si restuld e apa. Apoi desfacem coturile de PVC din racordul flexibil si pastram garniturile, pentru a le pune la loc la sfarsitul operatiunii. La capatul celalat, racordul este insurubat pe rondela metalica inferioara a ventilului fixat de chiuveta de baie. Il desfacem si de aici. In chiuveta, identificam si desfacem cu o surubelnita surubul care prinde rondela superioara a ventilului de cea de sub chiuveta, apoi indepartam rondela.

desfundare_scurgere_chiuveta_baieSpalarea elementelor de scurgere
Toate elementele demontate, adica rondelele metalice, ventilul, coturile de PVC, racordul si garniturile vor fi spalate bine cu apa si detergent. Nu uitam sa curatam si scurgerea secundara a chiuvetei (preaplin) si canalul de scurgere principal prin partea inferioara a chiuvetei, folosind o perie de spalat sticle sau un burete. Daca vreuna din piese nu mai este in stare buna, este ruginita sau rupta, cel mai bine este sa o inlocuim. Nu ne jucam cand vine vorba de  instalatiile sanitare  si putem avea surprize neplacute.
Montarea scurgerii chiuvetei

Dupa curatarea de depuneri si murdarie, elementele sifonului de scurgere pot fi montate la loc. Incepem prin a aseza rondela de la ventil pe garnitura de cauciuc corespunzatoare.
Sub chiuveta vom monta rondela pereche a ventilului, cu o garnitura intre rondela si chiuveta de ceramica. Prin partea superioara a chiuvetei de baie, prindem cu surubul rondela superioara si cea inferioara. Insurubam si rondela inferioara a ventilului. Totul trebuie prins strans, ca sa nu permita scurgerea apei sub chiuveta. Racordul flexibil se monteaza cu o garnitura intre el si ventil, tot pentru etanseizare. Il fixam strangand piulita care se insurubeaza pe rondela inferioara a ventilului. Fixam si coturile la capatul celalalt al racordului si le introducem in teava de scurgere.

Cam asa se desfunda scurgerea chiuvetei de baie, facem proba si lucrarea de instalatii sanitare este gata.

Variante, modele si caracteristici ale tevii de cupru

teava_cupruTeava de cupru a devenit un element foarte popular in domeniul instalatiilor sanitare. Si ne referim in general la toata gama de instalatii: sanitare, incalzire, pentru  aer conditionat  sau centrale termice. Dar de ce teava de cupru este atat de folosita pe scara larga? In continuare, vom examina caracteristicile ei si vom vedea avantajele cuprului.

Asadar, sa pornim de la compozitia materialului. Compozitia tevii de cupru  este reglementata in principal de standardul EN 1057 si se stabileste nivelul maxim de carbon care poate fi prezent in material. Astfel, nivelul maxim admis este de 0,2mg/dmp(miligram/decimetru patrat). In general, tevile de cupru de calitate sunt fabricate cu un nivel de puritate de 99,9%Cu astfel incat se atinge valoarea scazuta de 0,05mg/dmp. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca suprafata tevii este foarte pura deci oxidarea va fi foarte scazuta. Rezulta o durata de folosinta  foarte indelungata.

Ce tipuri de teava de cupru  se comercializeaza? In principal, exista trei mari categorii, clasificarea facandu-se dupa duritatea tevii: dura, semidura si moale . Dupa cum rezulta si din denumire, fiecare model are o maleabilitate diferita. Teava dura se gaseste sub forma de bara, teava moale sub forma de colac. De asemenea, teava moale se poate gasi si izolata pe exterior cu polietilena. Putem folosi acest model de teava in aplicatiile care necesita acest lucru. Masurarea duritatii se poate face prin testul rezistentei la intindere. Teava dura rezista bineinteles la forta cea mai mare de intindere.

OK. Sa trecem la temperaturi. In primul rand, fiind metal, teava de cupru are ea insasi o temperatura de topire  apropiata de 1000 grade celsius. Dar asta nu inseamna ca se pot folosi la aceasta temperatura !…In general, cu cat creste presiunea lichidului sau a gazului transportat scade temperatura maxima admisa. Si in plus, teava dura poate fi folosita la o temperatura si presiune mai mare decat cea moale. Valorile de functionare trebuie confirmate de producatorul de teava de cupru  in pliantul tehnic.

Am analizat trei aspecte care descriu teava de cupru: compozitia din punct de vedere al puritatii , modelele de comercializare si temperaturile si presiunile de lucru . Intr-un episod urmator de amenajari si  instalatii sanitare  vom vedea  cum se taie teava de cupru  si cum se face lipirea acesteia.

Cum se taie teava de cupru?

cum_se_taie_teava_de_cupruTeava de cupru se foloseste tot mai mult in instalatiile sanitare, instalatiile de incalzire, pentru  instalarea aerului conditionat  sau a centralor termice. In prelucrarea tevii de cupru, principalele operatiuni sunt taierea si mufarea acesteia prin lipire.

Taietor manual pentru tevile de cupru

Taierea tevii de cupru se face cu ajutorul unui taietor special, prevazut cu doua role intre care se va aseza  teava de cupru  , un disc dur si ascutit care va taia teava si un surub cu filet. Acest surub se va strnage pe masura ce taiem teava de cupru. Mai intai masuram dimensiunile tevii de cupru si marcam locul unde trebuie sa o taiem. Asezam teava in taietor, pe care incepem sa il rasucim in jurul tevii. Asa cum am spus, pe masura ce lama intra in teava, strangem surubul pana cand teava se desprinde singura si cade. Rezultatul este un capat de teava neted, fara denivelari sau aschii.

Montarea unui dus de baie

montare-dus-de-baiePrintre micile lucrari de intretinere si amenajare a baii, montarea dusului este una dintre cele mai frecvente. Si asta pentru ca dusul este unul din obiectele sanitare foarte solicitate zilnic si, in timp, furtunul sau para se pot deteriora si necesita inlocuirea. Pentru aceasta lucrare avem nevoie de o cheie potrivita cu care sa desfacem para veche de dus si sa o montam pe cea noua. Sa incepem!

Demontarea dusului vechi
In unele cazuri, furtunul dusului vechi se poate rupe din cauza uzurii si a depunerilor din apa. Il desurubam cu cheia potrivita de bateria de cada, ce se afla chiar sub robinet. Dam furtunul vechi deoparte si pregatim bateria pentru montarea noului dus de cada. Curatam depunerile de pe aceasta si verificam starea bateriei.  Instalatiile sanitare  necesita verificarea periodica a functionarii.
Montarea dusului nou
Furtunul de dus si para se comercializeaza separat in magazinele de instalatii sanitare, asa ca putem sa schimbam numai una din componente, daca cealalta este in stare buna si dorim sa o pastram. Unul din capetele furtunului se va racorda la bateria de cada. Il insurubam bine, ca sa nu avem probleme cu apa ce se poate scurge pe aici. De celalalt capat al furtunului se monteaza para, tot printr-un surub.

Ne-am propus sa va prezentam cum se monteaza dusul de baie in bateria de cada. Fie ca avem de amenajat o baie noua, fie ca facem doar o lucrare de intretinere, este o lucrare importanta in  amenajarea baii  .

Calti si Pasta Verde pentru Mufe si Fitinguri

instalatii_sanitare_calti_pasta_verde_pentru_mufareCaltii se folosesc in lucrarile de instalatii sanitare pentru a etanseiza mufele si fitingurile. Caltii ii gasim in magazinele de amenajari interioare sub aspectul unui fuior de canepa. Aceasta are rolul de a etanseiza fitingurile, prin umflare in contact cu apa. Este, asadar, potrivita in orice lucrare de instalatii sanitare in bai si bucatarii, dar si in instalatiile termice, la racordarea caloriferelor .

Pregatirea fitingurilor
Prima etapa este pregatirea mufelor, prin zgarierea filetului exterior cu o panza de bomfaier. Aceste mici zgarieturi vor agata canepa, pentru a nu-i permite sa alunece pe filet.
Aplicarea caltilor
Luam cate o fasie de calti din fuior si o infasuram pe filetul exterior al mufei, in sens inversul invers de infiletare. Se infasoara pana cand se acopera uniform toata suprafata filetului.
Pasta verde
Netezim caltii si aplicam pasta verde, cu rolul de a fixa canepa. Indepartam surplusul de pasta si insurubam mufa cu calti in conectorul de teava – o tura. Folosind un cleste si o cheie, strangem atat cat este necesar – cel putin 3 ture.

Desi este o metoda clasica de etanseizare a mufelor si fitingurilor in lucrarile de instalatii sanitare , este foarte eficienta si canepa, impreuna cu pasta verde, sunt nelipsite din geanta unui instalator priceput.

Inlocuire robinet de trecere

inlocuire_robinet_de_trecereRobinetii de trecere au un rol foarte important in instalatiile sanitare, ei asigurand oprirea si pornirea alimentarii cu apa. In cazul in care apar diverse defectiuni la instalatia sau la obiectele sanitare , o buna functionare a acestor robineti de trecere ne permite sa oprim alimentarea cu apa, astfel incat sa putem incepe reparatiile.
In prima imagine din galerie puteti vedea robinetii de trecere pentru alimentarea cu apa rece si cu apa calda in baie . Robinetul de apa calda, cel situat jos, a inceput sa curga si necesita inlocuirea. Desigur, trebuie sa oprim apa din coloana, asa ca ne ducem la subsolul blocului si cautam robinetul de apa calda pe tronsonul corespunzator.
Mai intai trebuie sa desfacem robinetul vechi. Folosim doua chei, deoarece robinetii – mai ales cei vechi – se desfac destul de greu. Avem totusi grija sa nu fisuram teava care duce catre conducta comuna de alimentare cu apa calda.
Continuam sa defacem, in acelasi fel, si in partea dreapta.
Puteti vedea robinetul desfacut. Era un robinet de trecere de tip „fluture”.
Ne uitam mai cu atentie si observam ca robinetul era fisurat si de aceea curgea. Daca tragem putin de el, se rupe.
Demontam robinetul de trecere defect. Robinetul de trecere vechi era fisurat.
Incepem montarea noului robinet. Mai intai infasuram calti pe filetul exterior al mufei de conectare si apoi aplicam un strat de pasta verde. Caltii si pasta verde se folosesc in lucrarile de instalatii sanitare pentru etanseizare. In contact cu apa, caltii se umfla si asigura o inchidere etans.
Priviti in galeria foto noul robinet. De data aceasta, am ales sa montam un robinet de trecere cu bila actionat cu maneta.
Il infiletam bine, tot cu ajutorul cheilor.
La urma, montam si maneta si noul robinet este gata montat. Ne ducem din nou la subsol si deschidem robinetul de apa calda. In baie, facem proba noului robinet de trecere: il deschidem si vedem daca mai curge apa pe undeva. Daca am lucrat bine, ar trebui sa nu mai curga. Spor la treaba!

[lg_folder folder=”inlocuire-robinet-de-trecere” cols=”3″]